Cum îți afectează creierul, zahărul și grăsimea

SĂNĂTATE. Când vorbim despre dependențe, ne gândim rapid la elemente precum jocurile de noroc, alcoolul sau substanțele interzise, dar, indiferent de motiv, există două substanțe, cum ar fi grăsimile și zahărul, care nu sunt luate în considerare. Sau nu atât cât ar trebui să fie.

Realitatea arată clar că atât zahărul, cât și grăsimile, consumate într-un mod abuziv, pot duce la probleme grave de sănătate.
Mai mult, un studiu realizat de Biblioteca Națională de Medicină a Statelor Unite confirmă faptul că 14% dintre adulți și 12% dintre copii au dependențe alimentare.

Problema acestei dependențe alimentare este subliniată de studiul însuși, deoarece mai mult de jumătate din alimentele consumate de cetățenii americani sunt ultra-procesate, adică adaptate astfel încât organismul să reacționeze la grăsimile și zaharurile pe care le conține, eliberând dopamină.

Un profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, Ashley Gearhardt, indică alimentele ultra-procesate ca fiind responsabile pentru dependența de grăsimi și zaharuri a milioane de oameni. “Oamenii nu își dau seama că, la fel ca alte substanțe, zahărul și grăsimile duc la decese care pot fi prevenite”, a declarat el pentru National Geographic.

Dopamina, neurotransmițătorul pe care creierul îl eliberează atunci când primește semnale de grăsime sau zahăr care intră în organism, este elementul cheie în această dependență. Ca și în cazul medicamentelor, dopamina invită organismul să repete comportamentul pe care tocmai l-am efectuat. În acest caz, mâncați alimente ultra-procesate.
Cu cât este mai mare cantitatea de dopamină eliberată, cu atât mai multe ori acțiunea va fi repetată și, prin urmare, cu atât mai multe grăsimi și zaharuri vor intra în organism, cu consecințele pe care le implică acest lucru.

Și nu, departe de credința populară, poate din cauza confuziei numelui său, dopamina nu crește plăcerea sau senzația de plăcere. Astfel, atunci când zahărul și grăsimea intră în contact cu gura, își activează senzorii și aceștia trimit un mesaj organismului pentru a elibera dopamina menționată mai sus. Și ca și cum senzorii din gură nu ar fi suficienți, există și senzori secundari în intestin care trimit același mesaj creierului pentru a elibera mai multă dopamină în acea zonă.

Consumul unui aliment bogat in zaharuri si grasimi poate declansa niveluri de dopamina cu pana la 200% peste cele recomandate. Pentru a face o comparație, aceste niveluri sunt cele atinse de organism atunci când consumă nicotină sau alcool, cele mai frecvente două dependențe.

În cazul substanțelor ilegale, intervalul în care creșterea dopaminei se mișcă oscilează între 300 și 1.000% peste nivelurile normale.
Astfel, recomandarea autorităților sanitare este de a consuma grăsimi și zahăr cu moderație, în paralel cu o dietă echilibrată și sănătoasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare