Cum o mică localitate din România a cucerit Europa: Germanii plătesc 100 de euro pe kilogram

Brazii românești prind rădăcini în Germania: cum o mică localitate din Maramureș a devenit faimoasă în Europa. Semințele de brad de calitate excepțională, culese în Cărbunari, sunt atât de căutate încât un kilogram poate ajunge să coste 100 de euro.

În regiunea Teisendorf din Germania, germanii au plantat aproape 7 tone de semințe de brad românesc începând cu anul 2021, cumpărându-le la un preț de aproximativ 12 euro pe kilogram. Prețurile pot varia semnificativ în funcție de disponibilitatea și calitatea semințelor în fiecare an, putând atinge și 100 de euro pe kilogram în sezoanele cu producție redusă.

Proiectul în Cărbunari a început în 1979, iar pomii au devenit maturi abia în 2015, când au început și exporturile. Procesul de recoltare a semințelor presupune mai multe etape laborioase, începând cu uscarea conurilor și continuând cu separarea semințelor de solzi, dezariparea și vânturarea pentru obținerea semințelor curate și pure.

În ciuda eforturilor, doar semințele de cea mai bună calitate sunt exportate, restul fiind eliminate. În România, plantații similare se găsesc și în județele Bihor și Bacău, contribuind la promovarea pe plan internațional a semințelor de brad românesc ca produs de înaltă calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare