Cum să ai o întâlnire de afaceri reușită

SFATURI. Întâlnirile de afaceri sunt o parte esențială a mecanismului care asigură bunul mers al unei afaceri. Succesul depinde in mare măsura de modul in care o organizezi dar si de cum te prezinti la o întâlnire. De la limbajul non-verbal, pregătirea detaliată si din timp a planului de afaceri prezentat, pană la vestimentația aleasă, toate acestea vor conta pentru clienților pe care doresti sa-i impresionezi și să îi convingi.
În continuare iti prezentam câteva sfaturi de urmat atunci când o întâlnire importantă urmează să aibă loc.

1.Nu stabili o întâlnire de afaceri fără un scop precis

Conform unui studiu realizat cu ceva timp în urma în Statele Unite oamenii de afaceri participă, in medie, la 60 de ședințe in fiecare luna. Productivitatea are de suferit din cauza discuțiilor irelevante între parteneri.
De aceea, este important ca atunci cand organizezi o sedință sau o întalnire cu un partener, să stabilești clar care vor fi subiectele aduse in discuție si care este scopul fiecăruia dintre ele.
O prezentare scurtă și documentată ajută viitorul potential partener de afaceri să înteleagă în ce mod puteți colabora și nu transformă întâlnirea într-o discuție lungă și plicticoasă.
De altfel, este potrivit sa ții un discurs pe care să îl cunosti cu punct cu punct. Ai grijjă la tonul si ritmul vocii, fii ferm in momentul în care începi prezentarea, astfel vei capta atenția interlocutorilor și vei crește sansele de a încheia ofacere.

2.Nu întârzia

În viata de zi cu zi, nu doar in afaceri, punctualitatea este un semn că oamenii se pot baza pe tine. Un manager care vrea să arate implicare și să inspire încredere colegilor sau potențialilor clienți va ajunge cu cel puțin un sfert de oră înainte la întâlnire pentru a se putea pregăti. Astfel, va da dovadă de profesionalism, iar clienții cu siguranță vor recepta acest lucru într-un mod pozitiv.

3.Prezentarea

Înainte de a stabili o întalnire de afaceri, cunoaște-ți posibilii clienți. Încearcă să afli cât mai multe informații despre ei, tipul de afaceri pe care îl ofera, de ce au nevoie si cu ce poti veni tu in plus fața de alti competitori.
Este important să iți spui numele complet in momentul în care te prezinți pentru prima data in fața oamenilor. Încearcă sa reții numele persoanei cu care intri în contact . Este important ca ea să simtă că ai fost atent la acest detaliu și că ești interesat să îl reții. O strângere de mână hotărâtă este un semn ca ești pregătit de succes. Contactul vizual este esențial in acest moment, de aceea este recomandat să îl privești în ochi pe cel de lângă tine.

4.Detalii mici dar importante

Setează telefonul pe „Nu deranjați” sau mai bine închide-l într-o întâlnire de afaceri. Oricum nu ar fii politicos să întrerupi prezentarea ta pentru a răspunde . Pune-l in buzunarul de la haină, si nu pe masă pentru a nu distrage atenția celor din jur. Daca dorești să bei o cafea, este necesar să obtii acceptul tuturor celor aflati la masa, deoarece zgomotul sau mirosul i-ar putea deranja pe cei de langa tine, iar tu ai parea total neprofesionist. Cu cât vei participa la mai multe întâlnirii de afaceri, cu atât vei întelege mai bine eticheta si o vei respecta. Amănuntele fac diferența, iar cu atitudinea corectă vei reuși să ii convingi si pe cei mai dificili clienți.

Pe parcursul unei întâlniri de afaceri, în mod uzual, singurele băuturi permise sunt cafeaua și apa, nu sunt acceptate gustări sau băuturi de alt fel. Dacă este o întâlnire lungă, va exista un bufet rece adecvat, disponibil pentru participanți în afara sălii de ședință.

Nu întrerupe persoana care vorbește, eventualele lămuriri le poți cere ulterior, la sfârșitul prezentării. Notează orice lucru la care ai nevoie de lămuriri suplimentare și nu ezita să le ceri la sfârșit. Faptul că dorești lămuriri suplimentare nu te face să pari că nu ai înțeles ci, dimpotrivă, arată interesul tău față de cele prezentate.

În speranța că sfaturile noastre vă vor fi utile vă dorim o activitate cât mai productivă în urma întâlnirilor de afaceri reușite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare