Cum să folosim corect aerul condiționat în zilele cu peste 40 de grade Celsius în România

CANICULĂ. România se pregătește să întâmpine cel mai lung val de caniculă din istorie, cu temperaturi maxime care vor depăși 40 de grade Celsius la umbră. Specialiștii avertizează că acesta ar putea fi unul dintre cei mai fierbinți veri din ultimii ani, cu luna iunie înregistrând recorduri de temperatură absolută în istoria măsurătorilor meteorologice.

În următoarele 7-10 zile, se prognozează că temperaturile vor continua să fie extrem de ridicate, situându-se între 36 și 40 de grade Celsius în majoritatea regiunilor, iar unele simulări indică posibile valori apropiate de 45 de grade Celsius. Disconfortul termic va crește de la o zi la alta, iar deja în multe zone ale țării temperaturile resimțite au depășit pragul critic de 40 de grade Celsius. La Cernavodă, de exemplu, la prânz, temperatura a atins 41 de grade Celsius.

Singurii care par să aibă o ușoară scăpare de valul de căldură sunt turiștii care au ales să-și petreacă vacanța la malul Mării Negre, unde temperaturile sunt prognozate să fie mai blânde, în jurul valorii de 32-33 de grade Celsius. În plus, apa mării a avut o temperatură confortabilă pentru scăldat, în jur de 25.2°C în Mamaia, un interval ideal pentru înot prelungit. Se anticipă o ușoară scădere a temperaturii apei în zilele următoare, totuși aceasta va fi insesizabilă pentru confortul corporal.

Este esențial să folosim corect aerul condiționat în aceste condiții extreme, astfel încât diferența între temperatura exterioară și cea din interiorul locuinței să nu fie prea mare. Medicii recomandă ca diferența de temperatură să fie între 6 și 10 grade Celsius. O discrepanță mai mare poate duce la senzații de amețeală și chiar la pierderea cunoștinței atunci când ieșiți din locuință.

Este important să fim precauți și să ne adaptăm comportamentul la condițiile meteorologice extreme pentru a ne menține sănătatea și siguranța în perioada aceasta de caniculă intensă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare