Cum se utilizează un Air Fryer (friteuză cu aer): Ghid pentru începători

CULINAR. Ai un nou Air Fryer (friteuză cu aer)? Vă vom explica tot ce trebuie să știți despre cum funcționează, cele mai bune alimente care se prăjesc în aer, cum să îl curățați și alte sfaturi utile pentru a profita la maximum de Air Fryer-ul dumneavoastră!

Toată lumea vorbește mai nou despre acest dispozitiv, iar acum ai ocazia să vezi și tu care este marea afacere.

Cum funcționează acestea? Se prăjește cu adevărat? Ce fel de mâncăruri poți face în noua ta friteuză cu aer? Iată tot ce trebuie să știi:

Friteuzele cu aer sunt pline de aer cald. Practic, ele sunt niște cuptoare mici și puternice, iar cuptoarele folosesc aerul ca vehicul pentru căldură.

Deoarece aparatele de prăjit cu aer comprimat sunt cuptoare și nu frigidere, alimentele care ies din aparatul dumneavoastră de prăjit cu aer comprimat nu vor fi 100% identice cu inelele de ceapă sau cu inelele de calamari de la grătarul dumneavoastră preferat.

Rezultatul este că aparatele de prăjit cu aer comprimat sunt mult mai puțin murdare și mai puțin consumatoare de ulei decât prăjirea. Chiar mai bine, aceste mici cuptoare pot face mult mai mult decât să producă mâncare prăjită falsă. Prăjitoarele cu aer comprimat aduc la îndemâna dumneavoastră legume frumos rumenite, aripi de pui cu pielea crăpată și chiar prăjituri ușoare și aerisite.

Diferite tipuri de friteuze cu aer
Cel mai comun tip de friteuză cu aer de pe piață – friteuza cu aer de tip coș – arată ca o cafetieră ciudată cu un coș detașabil. Această friteuză cu aer are o singură funcție: prăjirea în aer. Acest ghid se referă la aparatele de prăjit cu aer tip coș.

De asemenea, puteți găsi pe piață friteuze cu aer multifuncționale de tip cutie, cum ar fi Beville Smart-Oven, Cuisinart Air Fryer Toaster Oven și June Oven. Acestea arată ca niște cuptoare prăjitoare de pâine pe steroizi, iar prăjirea în aer este doar unul dintre lucrurile pe care le fac (printre gătitul lent, deshidratarea și prăjirea). De asemenea, acestea pot conține mai multă mâncare decât prăjitoarele cu aer tip coș.

Dacă aveți un cuptor de blat multifuncțional cu setare pentru prăjitor cu aer, acest ghid are totuși câteva sfaturi care vă vor fi utile.

Într-un cuptor cu convecție, ventilatoarele suflă aerul cald în jur, astfel încât temperatura este uniformizată în tot cuptorul.

Friteuzele cu aer nu sunt exact ca și cuptoarele cu convecție; fluxul lor de aer este conceput pentru a reproduce mai îndeaproape distribuția căldurii de la prăjirea în grăsime fierbinte. Dar, pentru scopurile noastre, analogia cu cuptorul cu convecție este suficient de bună.

La ce să vă așteptați prima dată?
După ce deschideți cutia, demontați toate componentele detașabile. Aceasta va include probabil un coș detașabil și un grătar sau o tavă perforată în partea de jos a acelui coș. Spălați-le și uscați-le.

Așezați friteuza cu aer comprimat pe o suprafață rezistentă la căldură, la cel puțin 20 de centimetri de perete. Înlocuiți grătarul și coșul.

Acum sunteți gata să gătiți alimente! Ce zici de cartofi prăjiți? Serios, nu asta este marea vânzare a acestor lucruri? Cartofii sunt ieftini, iar noi avem o rețetă excelentă pentru tine.

Sfaturi importante de care trebuie să țineți cont
Aveți întotdeauna grătarul în coș. Acest lucru permite aerului cald să circule în jurul alimentelor și, de asemenea, împiedică alimentele să stea în exces de ulei.
Prăjitoarele cu aer comprimat sunt zgomotoase. Atunci când funcționează, veți auzi ventilatoare care vâjâie.
Este o activitate practică. Chiar și rumenirea necesită să scoateți coșul și să amestecați alimentele la fiecare câteva minute.
Este bine să scoateți coșul pentru a arunca o privire. Puteți face acest lucru în orice moment al procesului de gătire. Nu este nevoie să opriți aparatul, deoarece acesta se oprește singur când coșul este scos.
În consecință, asigurați-vă că sertarul este împins complet înăuntru, altfel nu se va porni din nou. Veți ști, pentru că friteuza cu aer va fi brusc liniștită.

Mâncarea se gătește repede, mai repede decât v-ați obișnuit! Este unul dintre cele mai bune atribute ale friteuzei cu aer. Manualul friteuzei dvs. cu aer comprimat are probabil un tabel util cu timpii și temperaturile de gătire pentru alimentele obișnuite. Cu cât este mai puțină mâncare în coș, cu atât timpul de gătire va fi mai scurt; cu cât este mai multă mâncare, cu atât va fi mai lung.

Este posibil să aveți nevoie de o temperatură ușor mai scăzută. O mulțime de rețete pentru friteuza cu aer solicită setări de temperatură mai mici decât cele ale omologilor lor convenționali. Aparatele de prăjit cu aer se încălzesc foarte repede și mișcă aerul fierbinte în jur, așa că o temperatură ușor mai scăzută va ajuta ca alimentele să nu devină prea prăjite sau crocante la exterior, fiind în același timp gătite corespunzător în interior.

Ce dimensiune aveți nevoie?
Iată care este problema: nu puteți pune o mulțime de alimente în aparatele de prăjit cu aer tip coș. Tu și friteuza ta cu aer comprimat veți avea o relație mult mai bună dacă acceptați acest lucru.

O friteuză cu aer cu o capacitate cuprinsă între 1,75 și 3 litri este cea mai potrivită pentru a pregăti mese pentru una sau două persoane. Nu vă așteptați nici la rămășițe.

Chiar și o friteuză cu aer mare (aproximativ patru până la cinci litri) trebuie adesea să ruleze alimente în loturi. Dacă o rețetă servește mai mult de două persoane, probabil că va trebui să o gătiți în mai multe reprize.

Consumer Reports a constatat că capacitatea reală a unor aparate de prăjit cu aer a fost un pic mai mică decât cea declarată de producători. Acest lucru poate părea o piedică, dar nu uitați, aparatele de prăjit cu aer gătesc rapid mâncarea.

A preîncălzi sau a nu preîncălzi?
Aceasta este întrebarea.

Spre deosebire de cuptorul mare de pe aragaz, o friteuză cu aer nu are nevoie de o jumătate de oră întreagă pentru a ajunge la temperatură. Câteva minute de preîncălzire ar trebui să fie suficiente. Unele modele de friteuză cu aer au o lumină care indică atunci când unitatea este preîncălzită.

Producătorii recomandă preîncălzirea, dar, dacă doriți, puteți sări peste preîncălzire cu totul. Încercați în ambele moduri și vedeți ce vă oferă cel mai bun rezultat. S-ar putea să depindă de rețetă.

Greșeli de evitat
Nu fiți prea generos cu uleiul. Excesul de ulei ajunge în sertarul de sub grătar, dar dacă se acumulează prea mult, s-ar putea să iasă fum. În general, dacă există deja grăsime pe mâncare (pui cu piele, de exemplu, sau mâncare prăjită congelată), s-ar putea să nu fie nevoie să ungeți deloc mâncarea cu ulei. Cu toate acestea, pe legume puteți pune un strat ușor de ulei, deoarece ajută la rumenirea lor plăcută.

Nu ungeți sertarul cu spray de gătit. Pare a fi o idee bună, nu-i așa? Dar coșurile au un strat antiaderent, iar spray-ul de gătit poate deteriora finisajul în timp. (Serios, așa scrie în manual! Ce, nu l-ați citit?) Am constatat că alimentele congelate pre-fripte nu au avut nevoie de grăsime suplimentare.

Nu aglomerați sertarul. Este atât de tentant să mai adaugi încă o mână de batoane de cartofi sau sfeclă rasă, dar vei învăța din experiență că alimentele ies mai crocante și se gătesc mai repede dacă lucrezi în loturi mici.

Nu neglijați să scuturați coșul. Făcând acest lucru periodic, vă asigurați că alimentele sunt expuse uniform la căldură, ceea ce vă oferă o rumenire mai bună. O mulțime de rețete cer să scuturați coșul la fiecare cinci minute. Pentru produsele mai mari, cum ar fi fileurile de pește pane, întoarceți-le în schimb. Dacă o rețetă cere scuturarea sau răsturnarea și săriți peste, nu este dăunător, dar vă va împiedica să obțineți acel rezultat profitabil, atât de asemănător cu cel al mâncării prăjite.

Nu aruncați pur și simplu conținutul fierbinte al sertarului într-un bol. Folosiți un clește sau o lingură pentru a scoate mâncarea gătită. Excesul de ulei se adună sub grătarul detașabil din coș, așa că, dacă trageți coșul afară și îl răsturnați pe un platou, uleiul se va vărsa împreună cu grătarul. Acest lucru vă poate arde, poate face mizerie și poate duce la alimente unsuroase.

Nu vă încredeți 100% în cronometru. O mulțime de aparate de prăjit cu aer în stil coș au un cadran pe care îl setezi ca un cronometru de bucătărie de modă veche, sau ca acel joc pentru copii Perfection. Când timpul a expirat, se face PING! și aparatul se oprește. La unul dintre modelele pe care le-am folosit, cinci minute au zburat suspect de repede. Așa că am setat cronometrul telefonului meu atunci când am setat cronometrul aparatului de prăjit și ghici ce – aparatul era în întârziere cu câteva minute. Aceasta nu este o mare problemă; cu aparatele de prăjit cu aer, trebuie doar să tot resetezi cronometrul până când mâncarea este gata pe placul tău. Dar țineți cont de faptul că nu toate cronometrele funcționează cu acuratețe.

Nu puneți sertarul fierbinte pe blat. Gândiți-vă la sertar ca la o tigaie fierbinte. Când îl scoateți din aparat, partea de jos în special va fi fierbinte. Prindeți sertarul de mâner, nu de celelalte părți, și aveți pregătit un subțire sau un suport de vase pe care să-l așezați dacă căldura vă va deteriora blatul.

Nu vă lăsați înduioșat de friteuza cu aer. Partea exterioară a aparatului de prăjit cu aer poate deveni fierbinte (partea din spate, probabil). Nu atât de fierbinte încât să vă ardă, dar nu vă apucați de ea.

Cum să vă curățați friteuza cu aer
Este important să vă curățați friteuza cu aer după fiecare utilizare, deoarece o acumulare de ulei poate face ca aparatul să scoată fum. În unele cazuri, puteți șterge pur și simplu sertarul și grătarul cu un prosop de hârtie. Dacă sunt pline de praf, spălați-le manual. Majoritatea modelelor au piese care pot fi spălate în mașina de spălat vase, așa că verificați în manualul.

Cele mai bune alimente pt. gătit
Alimentele congelate preîncălzite: În general, alimentele congelate în porții sau cele în bucăți de mărimea unei mușcături se încălzesc și devin atractiv de crocante într-o friteuză cu aer în scurt timp.

Rețete de la zero care imită alimentele congelate pre-fripte: Gândește-te la pui prăjit în aer liber, batoane de mozzarella prăjite în aer liber, prăjituri de crab prăjite în aer liber, etc.

Legume pe care le-ai prăji sau frige la grătar: dovlecei de iarnă sau de vară tăiați în cuburi, legume rădăcinoase, broccoli sau buchețele de conopidă, varză de Bruxelles. Acestea sunt fantastice în aparatul de prăjit în aer!

Cartofii: Ori de câte ori ați pune un cartof (sau cartofi tăiați) într-un cuptor obișnuit, friteuza cu aer va depăși cu ușurință cuptorul.

Aripioare de pui: Piele crocantă și mai rapid decât să le prăjiți în cuptor. Rețineți că acest lucru nu este foarte bun pentru petreceri, totuși, deoarece aparatele de prăjit cu aer sunt prea mici pentru a ține cantități de aripi la scară de petrecere (cu excepția cazului în care este vorba de o petrecere de persoane care mănâncă doar o aripă fierbinte fiecare!).

Mâncare reîncălzită: Nu uitați, acest lucru este ca un cuptor turbo cu prăjitor de pâine. Este grozav pentru reîncălzirea mâncării și nu va face ca lucrurile odată crocante să devină moi, așa cum va face un cuptor cu microunde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare