CVDLINK: revoluționarea îngrijirii cardiovasculare cu ajutorul Inteligenței Artificiale

CERCETARE. Într-o lume în care bolile cardiovasculare (CVD) rămân principala cauză de deces, un nou proiect inovator, CVDLINK, finanțat de Uniunea Europeană, promite să transforme îngrijirea medicală prin utilizarea inteligenței artificiale (AI). Acest proiect reunește o echipă internațională de medici, cercetători și dezvoltatori de software cu scopul de a valorifica datele și AI pentru a reduce presiunea asupra sistemelor de sănătate și a diminua costurile umane ale bolilor cardiovasculare.

Lideri inovatori în domeniul tehnologiei
Proiectul este condus de echipa IT inovatoare de la Software Imagination & Vision (SIMAVI) din București. Scopul principal al CVDLINK este de a utiliza potențialul AI pentru a crea instrumente medicale eficiente în prevenirea, diagnosticarea și tratarea bolilor cardiovasculare. Prin integrarea și analizarea datelor disparate colectate de spitale și autorități regionale, proiectul își propune să faciliteze schimbul de informații și să furnizeze soluții bazate pe dovezi pentru profesioniștii din domeniul sănătății.

Nevoia urgentă de schimbare
Bolile cardiovasculare cauzează aproximativ 17,9 milioane de decese anual la nivel mondial. Cu toate acestea, datele valoroase colectate despre pacienții cu CVD sunt adesea fragmentate și dificil de accesat din cauza problemelor etice și juridice. CVDLINK își propune să depășească aceste bariere prin dezvoltarea unui cadru unificat de analiză și partajare a datelor, respectând în același timp confidențialitatea și integritatea informațiilor pacienților.

O abordare bazată pe dovezi
„Este clar că avem nevoie de abordări bazate pe dovezi pentru prevenirea și tratamentul bolilor cardiovasculare”, a declarat Monica Florea, coordonatorul CVDLINK. „Proiectul nostru va contribui la atingerea acestui obiectiv prin corelarea surselor de date pentru a crea instrumente bazate pe inteligență artificială concepute pentru a răspunde nevoilor profesioniștilor din domeniul sănătății, concentrându-se în același timp pe principii etice și juridice, cum ar fi confidențialitatea, explicabilitatea și atenuarea prejudecăților.”

Colaborare internațională
CVDLINK beneficiază de colaborarea unor prestigioși parteneri internaționali, incluzând:

VicomTech
Universitatea din Tampere
Universitatea Aristotle Thessaloniki
Spitalul Universitar din Tampere
Trilateral Research
Universitatea Tehnică din Darmstadt
Veracell
Athens Medical Group
CERTH
Universität Hamburg
Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila
Centrul Medical Hillel Yaffe
Kineret – Israel Health Data-Lake din cadrul Ministerului Sănătății din Israel
Institutul de Cardiologie din cadrul Institutului de Sănătate Publică din Moldova
Wellics
Universitatea de Tehnologie din Kaunas
Universitatea din Tartu
SYNYO GmbH

CVDLINK reprezintă o inițiativă ambițioasă și esențială pentru viitorul îngrijirii cardiovasculare. Prin valorificarea tehnologiilor avansate de inteligență artificială și a unei colaborări internaționale extinse, acest proiect nu doar că va îmbunătăți calitatea vieții pentru milioane de pacienți, dar va și reduce semnificativ povara asupra sistemelor de sănătate. Cu o abordare etică și juridică solidă, CVDLINK este pregătit să deschidă noi orizonturi în prevenirea și tratarea bolilor cardiovasculare, transformând modul în care sunt gestionate aceste afecțiuni la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare