Dacian Cioloș laudă Guvernul Ciolacu pentru negocierile la Comisia Europeană
POLITICĂ EXTERNĂ. Fostul premier și lider REPER, Dacian Cioloș, a recunoscut marți meritele Guvernului Ciolacu în obținerea unei poziții importante pentru România în cadrul Comisiei Europene. Într-o postare pe Facebook, Cioloș a afirmat că Guvernul României a negociat bine interesul țării la Bruxelles, referindu-se la portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv atribuită Roxanei Mînzatu.
“Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv pe care le obține Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să țintim și o poziție de vicepreședinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influența țării noastre în UE o cere”, a declarat Cioloș.
Portofoliul obținut – oportunități și provocări
Cioloș a subliniat că, deși portofoliul “Oameni, competențe și pregătire” obținut de Roxana Mînzatu nu este unul acoperit de foarte multe prevederi din tratatele europene, acesta are o greutate politică și financiară semnificativă. El a punctat că temele legate de modelul social european, locurile de muncă și dezvoltarea competențelor pentru economia digitală și decarbonizată vor fi elemente esențiale în dezbaterea europeană din următorii ani.
“Este un portofoliu pe care se poate construi mult, pentru că așteptările sunt mari în aceste domenii, atât la nivelul cetățenilor, cât și într-o parte importantă a spectrului politic”, a adăugat Cioloș.
Critici din partea PNL: “Promisiuni goale și un portofoliu slab”
În contrast cu laudele lui Cioloș, reprezentanți ai Partidului Național Liberal (PNL) au exprimat critici dure la adresa rezultatului negocierilor purtate de Guvernul Ciolacu. Europarlamentarul Daniel Buda a catalogat portofoliul obținut de România drept “cel mai slab” din istoria țării în cadrul Comisiei Europene.
“Promisiunile lui Ciolacu de a obține un post relevant economic s-au dovedit doar vorbe goale. România a primit un portofoliu fără o influență reală, în sectoare unde deciziile rămân la latitudinea statelor membre, nu a Uniunii Europene”, a declarat Buda.
Siegfried Mureșan, un alt europarlamentar PNL, a întărit criticile, spunând că portofoliul obținut este “gol de conținut” și nu reprezintă o victorie pentru România. “Este un portofoliu cu titlu pompos, dar fără competențe economice concrete”, a precizat Mureșan, subliniind că România merita o poziție cu o influență strategică mai mare.
Discuțiile din jurul poziției obținute de Roxana Mînzatu în Comisia Europeană reflectă viziuni diferite asupra importanței acestui portofoliu pentru România. În timp ce Dacian Cioloș laudă rezultatul negocierilor și evidențiază oportunitățile oferite de acest rol, liderii PNL consideră că România a primit o poziție marginală și fără impact strategic. Rămâne de văzut cum va influența această dezbatere scena politică din România și cum se va reflecta acest portofoliu în relația țării noastre cu Uniunea Europeană.