De ce a demisionat directorul Teatrului Național Târgu Mureș

După 11 ani la cârma Teatrului Național din Târgu Mureș, Attila Gáspárik și-a făcut publică demisia într-o scrisoare cu destinația Klaus Iohannis.

„Stimate Domnule Preşedinte,

Mă adresez dumneavoastră pentru a semnala mai multe probleme pe care nu am putut să le soluţionez respectând ierarhia democratică. Clădirea Teatrului Naţional Târgu Mureş, pe care îl conduc de 11 ani, a ajuns într-o stare deplorabilă în care riscăm siguranța artiștilor, a angajaţilor şi a publicului. Clădirea a fost inaugurată în 1973 şi de atunci nu s-au efectuat renovări semnificative şi nici nu a fost izolată termic, ceea ce, având în vedere preţurile ridicate la energie, ne oferă perspectiva unui sezon rece infernal. Cu toate că în programul de guvernare există un capitol referitor la renovarea clădirii, acest lucru nu s-a întâmplat. Încercările mele de a activa Ministerul Culturii, Ministerul Dezvoltării au eşuat. Nici parlamentarii judeţului Mureș n-au prezentat niciun interes”, a arătat managerul demisionar, care va lasă locul liber de pe 19 octombrie.

„De 9 luni instituţia nu are manager cu drepturi depline. După două mandate obţinute prin concurs, conduc instituţia prin interimate de 30, respectiv 60 zile. Cu asemenea mandate nu se poate organiza o activitate fluentă, credibilă. Inventariind aceste două mari probleme, am luat decizia de a demisiona din această funcţie ca semnal de alarmă referitor la situaţia unde a ajuns un Teatru Naţional, singura instituţie a cărei activitate deserveşte atât cultura română şi cea maghiară, cât şi cultura europeană. Teatrul Naţional Târgu Mureş a dat un exemplu de asumare accentuată a interculturalităţii culturii române şi maghiare: anual, aproximativ 100.000 de beneficiari pun în practică buna convieţuire, inspirându-se din cultura celuilalt. E un proiect care are un viitor foarte important atât pentru localitate, cât şi pentru ţara noastră. Exemplara noastră convieţuire a fost apreciată de nenumărate ori şi în ţară şi în străinătate”, a subliniat Gáspárik.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare