De ce e atât de greu cu aducerea muncitorilor străini în România

Oamenii din industrie spun clar care sunt problemele legate de ”importul” de muncitori străini în România și de ce ele nu vor dispărea nici la anul. Circa 100.000 de muncitori străini sunt aduși la noi, dar destul de greu pentru că sunt două mari cauze: Inspectoratul General pentru Imigrări lucrează cu același număr de oameni și nu s-a schimbat nimic la capitolul birocrație.

,,Dacă în momentul de față muncitorii străini pot depune actele pentru permisele de ședere atunci când ajung în țară, în prezent durează aproximativ șase luni obținerea propriu zisă a acestui document”, a afirmat  Elena Panțiru, cofondatoare a Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă din România, care a mai subliniat că IGI lucrează cu același personal dinaintea atingerii cifrei de 100.000 de muncitori străini.

Cofondatoarea patronatului a venit și cu soluții, nu doar plângeri: “Personalul care procesează documentele noastre este insuficient. În plus, este necesară simplificarea documentației stufoase atât la IGI, cât și la ambasade. Documentele încărcate pe portalul instituțiilor trebuie depuse și în format fizic, iar acest lucru trebuie să înceteze. Este suficient să facem totul digital”.

Care sunt pașii de acum pentru aducerea muncitorilor străini

Pentru a obține un aviz de muncă, trebuie să faci un set de documente. Inclusiv o cercetare pe piața forței de muncă locală. Asta înseamnă că te duci la AJOFM și întrebi dacă sunt șomeri disponibili. După, dai un anunț într-un ziar de mare tiraj. Pe urmă, faci un proces verbal în care zici că ai făcut asta și nu s-a prezentat nimeni. Asta durează cam două săptămâni, în cel mai fericit caz.

”Apoi faci restul dosarelor și le depui online la Inspectoratul General pentru Imigrări. Ei, la un moment dat, îți dau o programare să depui fizic. Între momentul în care tu depui online și depunerea fizică poate să dureze și două luni și jumătate. În acest timp, îți expiră documentele din depunerea online. Așadar, te duci și depui fizic. Nu poți să depui fără programare. Nu-ți acceptă documentele la liber.

Au fost situații în care se verifică pe site și au apărut notificările că trebuie depuse dosarele, dar nu au fost primite email-uri. De ce? Li s-ar fi blocat email-ul și nu s-a trimis. Dacă pierzi programarea, trebuie să depui iar online și să aștepți alte 2 luni și jumătate. De multe ori, firmele sunt anunțate de pe o zi pe alta că a doua zi trebuie să se prezinte, timp în care este nevoie din nou de certificat de atestare fiscală că alea expiră în 30 de zile”, a povestit Romulus Badea, vicepreședintele patronatului, într-un interviu pentru Hotnews..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare