“De la fermieri – direct în farfurie”. Acest concept câștigă tot mai mult teren în România

ALIMENTAȚIE. Lanțul scurt de la „fermier direct în farfurie”, susținut intens de Comisia Europeană, câștigă teren. Sunt tot mai mulți producători locali de la care oamenii se aprovizionează direct, fără intermediari.

Clientul, de oriunde ar fi el, poate face comanda online, direct la agricultorul din România, Spania, Olanda ori Franța, iar produsele fac un singur drum – de la fermă direct la ușa lui. O cutie cu 4 kilograme de avocado timpuriu, din Malaga, Spania, de pildă, costă 37 de euro, fără transport. Iar 3 kilograme de mandarine bio, din Italia, costă 31 de euro. La aceste preturi se adauga transportul.

Cu alte cuvinte, sunt eliminați intermediarii. Adică acele persoane care cumpără de la producători, apoi revând produsele, în piețe ori magazine, de cele mai multe ori, la suprapreț. Este, de altfel, strategia pe care Comisia Europeană o încurajează mai mult mult ca niciodată: ca alimentele să treacă prin cât mai puține mâini.

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură, Parlamentul European: ”Toate aceste platforme de vânzare a produselor agricole și a hranei în general nu fac altceva decât să vină să contribuie la ceea ce înseamnă o bună circulație a mărfurilor. Undeva 15, 20% este un preț mai mic dacă le cumperi direct de la producători. Aici depinde foarte mult de ce fel de produse discutăm. Aceste platforme contribuie și la combaterea risipei alimentare”.

Mi-am făcut un abonament la începutul sezonului, eu comand, de obicei, avocado și primesc livrări săptămânal sau la două săptămâni, în funcție de cum rezerv eu. Produsele vin direct de la producător, direct la mine, fără a sta în depozit, fără a fi congelate și fără a avea deasupra o intervenție chimică, straturi protectoare care să le prelungească durata“, declară Andreea, o clientă fidelă a acestui tip de cumpărături.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare