DECIZIE – Azomureș anunță reluarea producției de îngrășăminte din aprilie, după lansarea subvenției europene destinată marilor consumatori de energie

PRODUCȚIE. Conducerea companiei Azomureș, cel mai semnificativ producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România și cel mai mare consumator de energie din țară, a anunțat că după lansarea de Comisia Europeană a pachetului economic de sprijin, destinat direct fermierilor şi companiilor mari consumatoare de energie (care pot beneficia de o subvenție de până la 50 de milioane de euro pentru a echilibra costurile cu energia, sau gazul natural, în cazul producătorilor de îngrăşăminte cum este Azomureș), va relua producția, acest fapt fiind prognozat pentru “prima parte a lunii aprilie”.

 

Ajutorul financiar ar acopri diferenţa dintre preţul de achiziţie al gazului natural şi costul de producţie al îngrăşămintelor și a fost decis de Comisia Europeană în urma îngrijorării privind disponibilitatea îngrăşămintelor pentru fermierii europeni, în contextul în care de pe piață lipsesc îngrăşămintele din Rusia, Belarus şi Ucraina (fapt cauzat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina).

 

Astfel, în această săptămână este aşteptat anunţul oficial privind acordarea ajutorului european și în prima parte a lunii aprilie producţie de îngrăşăminte la Azomureş ar putea fi reluată, în primă fază pornindu-se jumătate din instalaţiile de producţie, iar în luna mai fiind programată pornirea celorlalte instalaţii, ceea ce ar duce la producţia a aproximativ 600.000 de tone de îngrăşăminte, cantitate care acoperă “o parte din nevoile de fertilizare ale fermierilor români în campania agricolă de toamnă, esenţială pentru recoltele de anul viitor”. Această cantitate acoperă un procent de 37,50% din producția normală anuală a companiei.

 

Conducerea Azomureş a mai precizat că a avut săptămâna trecută discuţii cu ministrul economiei, Florin Spătaru, şi alţi potenţiali producători de îngrăşăminte din România, pentru a identifica soluţii pentru repornirea activităţii. Azomureș și-a sistat producția, oprind instalațiile de pe platforma industrială din Târgu Mureș, în urmă cu 3 luni, decizia fiind generată de prețurile foarte mari la energie, în perioada recentă fiind programate revizii tehnice.

 

Liviu DAMIAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare