Maria Precup, primarul municipiului Reghin
Maria Precup, primarul municipiului Reghin

DECIZIE DEFINITIVĂ – Primarul din Reghin, Maria Precup, a încălcat legea: ce se întâmplă în continuare (explicații pe înțelesul tuturor)

Maria Precup, primarul municipiului Reghin

EXCLUSIV. Primarul municipiului mureșean Reghin, Maria Precup (PSD) a încălcat Legea nr. 161 din 19 aprilie 2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției).

 

Sentința, care a venit după 4 ani (!) de procese, este definitivă și fără cale de atac (fiind dată de instanța supremă de justiție a României), numai că nu poate fi pusă în aplicare imediat. De ce? Scrierea prezentă expune faptele comise de Precup și explică și pe înțelesul nespecialiștilor continuarea juridică a speței.

 

Decizia finală nu e finalul speței

 

La sfârșitul lunii mai 2019, completul de judecată al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal al Înaltei Curți de Casație și Justiție a respins prin decizie definitivă, fără cale de atac, recursul făcut (în urmă cu 3 ani!) de primarul municipiului Reghin, Maria Precup, împotriva sentinței pronunțate de Curtea de Apel Târgu Mureș conform căreia a fost declarată în stare de incompatibilitate cu funcția deținută (de primar) de Agenția Națională de Integritate (ANI).

 

Cazul primarului din Reghin, declarat de ANI în incompatibilitate pentru că a încălcat legea, în perioada 19 iunie 2012 – 10 decembrie 2014 deținând concomitent funcţia de primar şi calitatea de cenzor al firmei Dacia SA, încălcând, astfel, dispoziţiile legale.

 

Practic, în 2012, după ce a fost aleasă primar al municipiului Reghin, Precup nu a renunțat, așa cum prevede legea (în maximum 15 zile) la calitatea de cenzor la firma locală Dacia (controlată de Leon Teodor Pop), continuând să activeze ca și cenzor al societății pe acțiuni din Reghin (care deține cofetării și restaurante în zonă) timp de încă un an și jumătate.

 

ANI a dat o decizie în acest sens în anul 2015, însă primarul Precup a contestat pe toate căile posibile ale justiției, așa că o sentință definitivă s-a dat doar după aproape 4 ani, instanța supremă menținând verdictul inițial al ANI.

 

Ce se întâmplă în continuare

 

Practic, la final de mai 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul declarat de Precup împotriva sentinței Curții de Apel Târgu Mureș din aprilie 2016, în dosarul în care s-a admis faptul că a comis fapte incompatibile cu funcția de primar. Numai că nu se termină totul aici.

 

Prin aceeași sentință, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au admis cererea lui Precup de a sesiza Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 489 alin. (3) Cod procedură civilă. Conform acestui articol, “dacă legea nu dispune altfel, motivele de casare care sunt de ordine publică pot fi ridicate din oficiu de către instanţă, chiar după împlinirea termenului de motivare a recursului, fie în procedura de filtrare, fie în şedinţă publică”.

 

Simplificat, pentru că a fost declarată incompatibilă cu funcția de primar și nu mai are nicio cale de atac, Precup reclamă că respectivul articol din lege contravine Constituției și cere ca instanța să caseze motivele. Este o cale excepțională de atac, practic o tergiversare a situației. Cel mai probabil, Precup nu va primi o decizie înaintea încheierii actualului mandat de primar, pe care va putea, astfel, să și-l ducă la capăt.

 

Cazul primarului reghinean este doar unul din cele peste 150 de cazuri de incompatibilitate constatate de ANI care se află pe rolul instanțelor de judecată, sunt suspendate, se află în termenul legal de contestare a raportului de evaluare al ANI sau în termenul legal de recurare a deciziei instanței de fond.

 

Cătălin VISCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare