DECIZIE – Din cauza creșterii prețului la gaz metan, Azomureș își oprește activitatea și începe revizia generală mai repede decât de obicei

AZOMUREȘ. Cel mai important producător român de îngrășăminte pentru agricultură, Azomureș SA Târgu Mureș (deținută în proprietate de compania elvețiană Ameropa Holding AG), a anunțat sistarea activității începând din 1 martie 2020 (duminică), în plină campanie agricolă, și decalarea reviziei tehnice generale. Conform conducerii firmei, revizia se va desfăşura până la începutul lunii aprilie.

 

Decizia producătorului de îngrăşăminte agricole de a demara mai repede decât de obicei revizia generală (de regulă, aceasta era efectuată vara) este motivată de “creşterea nejustificată la principala materie primă, gazul metan, şi dereglări în calendarul de livrare a gazelor”, ceea ce “creează condiţii nefavorabile pentru continuarea activităţii de producţie”.

 

Decalarea reviziei generale la Azomureș (condusă din postura de director general de Harri Kiiski) chiar în timpul campaniei agricole, clasificată de conducerea firmei “o măsură extremă”, se repercutează direct și negativ asupra fermierilor autohtoni care își achiziționau de la producătorul din Târgu Mureș îngrășămintele agricole pentru fertilizările culturilor.

 

Deși hotărârea conducerii Azomureș era luată de mai mult timp, aceasta a avut recent o întâlnire, la Târgu Mureș, cu ministrul Agriculturii, Adrian Oros,  reclamând efectele negative ale OUG 114/2018. Ministrul Oros a declarat atunci că este conștient că ordonanța impusă de precedentul Guvern (PSD) va avea consecințe negative și în serie, respectiv creşterea importurilor de îngrăşăminte, creşterea costurilor pentru fermieri şi creșterea prețurilor pentru produsele alimentare autohtone.

 

Conform calendarului reviziei generale, în luna martie 2020 la Azomureș rămân în funcțiune doar secţiile Amoniac III, Nitrat de Amoniu III, Uree, Acid Azotic 4 și Melamină, totate celelalte secții urmând să fie oprite duminică, 1 martie.

 

Vali STOICA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare