Decizie importanta a ICCJ privind măsura arestării preventive în dosarele penale concurente

JUSTIȚIE. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) din România a emis o decizie crucială referitoare la măsura arestării preventive în cazurile în care un inculpat este cercetat în două dosare penale distincte. Potrivit noii hotărâri, măsura arestării preventive se poate aplica doar în primul dosar, în situația în care există deja o acțiune penală pusă în mișcare pentru infracțiunea pentru care inculpatul este cercetat în stare de libertate.

Decizia vine ca urmare a admiterii recursului în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și are impact asupra interpretării și aplicării dispozițiilor articolului 223 alineatul (1) litera d) din Codul de procedură penală.

Potrivit acestei hotărâri, atunci când inculpatul este cercetat în stare de libertate în primul dosar și există ulterior suspiciunea rezonabilă că acesta a comis intenționat o nouă infracțiune în al doilea dosar sau pregătește săvârșirea unei noi infracțiuni, măsura arestării preventive poate fi dispusă doar în primul dosar.

ICCJ a subliniat că, în cazul cercetării în două dosare diferite, infracțiunea pentru care s-a pus inițial în mișcare acțiunea penală va fi infracțiunea de referință. Dacă există suspiciunea rezonabilă că inculpatul a comis o nouă infracțiune intenționată, această infracțiune devine temeiul pentru propunerea de arestare preventivă în al doilea dosar.

Hotărârea ICCJ nr. 22, pronunțată în 27 noiembrie 2023, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 78 din 29 ianuarie 2024 și a devenit obligatorie. Conform legislației, decizia a devenit obligatorie din 29 ianuarie 2024.

Această decizie are scopul de a asigura interpretarea și aplicarea uniformă a legii în toate instanțele judecătorești și marchează un pas important în direcția coeziunii și clarității în procedurile judiciare privind arestarea preventivă în cazurile de cercetare penală concomitentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare