DECIZIE – Sala polivalentă din campusul UMFST Târgu Mureș va fi transformată în spital COVID

SPITAL MODULAR. Autoritățile din județul Mureș implicate direct în gestionarea pandemiei Covid-19 (reunite în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) au decis să aprobe propunerea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş de a transforma Sala de Sport „Dr. Anton Pongracz” din campusului universităţii într-un spital COVID de tip modular pentru bolnavii confirmaţi, cu simptomatologie moderată. Spitalul ar putea deveni funcţional în 7-10 zile.

 

Sala polivalentă din campusul UMFST are o suprafaţă utilă de 2.369 mp (1.901 mp doar pentru spaţiile medicale propriu-zise) și poate asigura condiţii optime de îngrijire în 80-100 paturi, iar dacă e nevoie se pot readapta dotările pentru preluarea și altor categorii de pacienți. Proiectul își propune să preîntâmpine necesarul de paturi din judeţ în contextul în care România nu a atins încă vârful pandemiei. Spitalul modular prevede saloane de 1-2 paturi și cu circuite adaptate, urmând să preia o parte importantă din presiunea pusă acum pe secţiile de boli infecţioase şi spitalele desemnate pentru tratarea bolnavilor Covid-19

 

Reconversia unei săli polivalente la spital modular a fost deja implementată și în alte țări, iar decidenții din județul Mureș au luat hotărârea și pentru că locaţia din campusul UMFST este accesibilă și uşor de securizat, cele două spitale importante (inclusiv secţiile de terapie intensivă) fiind în imediata apropiere, așa că sala ar fi relativ ușor de readaptat – sigur, autoritățile au făcut apel la mediul economic privat pentru a susține cheltuielile privind reconversia.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare