DECIZIE – UMFST Târgu Mureș nu mai procesează în laboratorul său probe pentru testare COVID-19: află care este motivarea deciziei

OFICIAL. Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș a anuțat că de ieri nu mai procesează probe pentru testare COVID-19 la Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice (CCAMF) din subordine.

 

La CCAMF testările pentru identificarea coronavirusului SAR-CoV-2 prin Real-Time PCR au început în 25 martie 2020 și se efectuau în medie 100 de testări/zi, echipa implicată în efectuarea analizelor fiind formată din medici primari, medici specialiști, medici rezidenți (doctoranzi ai UMFST „George Emil Palade”) și asistenți de laborator specializați.

 

Tot la CCAMF a fost montat și al doilea echipament de testare de tip Real-Time PCR, pentru determinarea virusului SARS-CoV-2, achiziționat de Spitalul Clinic Judeţean Mureş cu 354.524,80 de lei, sumă obţinută din donaţiile făcute de agenţi economici şi de către persoane fizice.

 

În urma acestei decizii, conducerea Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș a anunțat că va suplimenta numărul de testări, pentru a acoperi recoltările efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, “conform recomandărilor de prioritizare a testării din cadrul metodologiei de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, COVID-19”.

 

Practic, SCJ Mureș va procesa în propriul laborator (acreditat de Ministerul Sănătății) doar probele trimise de DSP Mureș, însă nu vor și realiza teste Real Time – PCR pentru depistarea infecției COVID-19 la cerere (din partea populației, contra cost), menționând că spitalul nu are capacitatea necesară pentru a asigura și acest tip de servicii (care rămân apanajul laboratoarelor private).

 

msnews a obținut și o explicație a deciziei UMFST, pe care o redăm ca atare: „Începând cu luna martie, când era singurul centru funcțional, s-au făcut peste 12.000 de teste la Centrul de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice al Universității Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

 

Având în vedere că în prezent atât Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, cât și Spitalul Clinic Județean Mureș au echipamentele necesare și personalul instruit pentru aceste determinări, CCAMF revine la activitatea sa inițială de cercetare medicală, cu atât mai mult cu cât, urmând vacanța, și personalul din Centru urmează a pleca în concediu de odihnă.

 

După reluarea activităților, dacă situația va deveni dificilă din punct de vedere al diagnosticului, CCAMF va reacționa pentru a suplimenta, dacă va fi cazul, capacitatea de diagnostic existentă”.

 

Andrada VLAS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare