DECONSPIRARE – Cât câștigă șefii Aquaserv, operatorul de apă-canal din județul Mureș

LEFURI. Aquaserv SA este operatorul de apă-canal din județul Mureș, unul dintre puținii de acest gen care persistă în sistemul anacronic de citire a contoarelor (externalizat!, bucățica financiară fiind împărțită mai multor sereleuri locale) și de contractare/facturare a consumului (pe asociații de locatari – la fel de anacronice -, mai puțin pe contracte individuale).

 

Dacă tot și-a pus sloganul Furnizor de civilizație, poate ar fi cazul și pentru Aquaserv să adopte sisteme civilizate de citire a contoarelor (de la distanță) și de contractare/facturare (cu fiecare consumator în parte, individual). În fine, o să revenim asupra activității și faptelor de arme ale conducerii companiei, deocamdată scrierea prezentă având doar obiectivul de a face publice salariile celor care conduc una dintre societățile monopoliste din județ, al cărui acționar majoritar este municipiul Târgu Mureș.

 

Să fie bine, să nu fie rău

 

În 2018, membrii Consiliului de Administrație ai Aquaserv (președinte Racz Ernest Lucian, membrii Emilia Marcela Pajint, Nagy Istvan, Sipos Levente și Szasz Andrea Monica), care au o medie de o ședință pe lună, au fost retribuiți cu 1.800 lei brut/lună. Aceștia sunt cei care au stabilit salariile conducerii societății, după cum urmează…

 

Directorul general al companiei, Sorin Daniel Lazăr (56 de ani, fost director economic al firmei, până în 2016), a fost retribuit în 2018 cu un salariu de 12.000 de lei, iar directorul economic Takacs Elek, cu 11.000 de lei. Cei doi sunt numiți prin contract de mandat, ceilalți directori din staff fiind angajați ai companiei, și-au declarat câștigurile aferente anului 2017. Iată mediile lunare nete: Sergiu Horobeț (director Exploatare, fost director general – 7.740 de lei), Raluca Maior (director Dezvoltare – 7.200 de lei), Bota Istvan Zoltan (director Tehnic – 5.715 lei).

 

Pe lângă retribuția lunară a membrilor Consiliului de Administrație și a directorilor cu contract de mandat (Lazăr și Takacs), aceștia primesc și beneficiile stabilite, precum și un  premiu anual, conform deciziei Adunării Generale a Acționarilor (AGA) din care fac parte reprezentanții (consilieri locali și județean) localităților Târgu Mureș (Bakos Levente), Sighișoara (Gáll Ernő), Reghin (Mihai Pădurean), Luduș (Marius Dudilă), Târnăveni (Stanislav Piaskovski), Iernut (Constantin Pantea), Cristuru Secuiesc (Kolumbán Sándor Gábor) și al Consiliul Județean (Călin Suciu).

 

În acest an, însă, toate aceste venituri vor fi “indexate în ritmul cresterii cheltuielilor de natură salarială”, conform fișei de fundamentare a bugetului. De asemenea, cheltuielile sociale (ajutoare pentru angajaţi, cadouri pentru copiii angajaţilor, suportarea costului biletelor de odihnă şi tratament, cadouri cu ocazia zilei de 8 martie si alte cadouri pentru angajați) au fost stabilite pentru anul 2019 la cota maximă prevăzută de legislație (5% din fondul de salarii).

 

Tot în acest an, la Aquaserv vor crește cu mai mult decât inflația prognozată (de 2,80%) mai multe tipuri de cheltuieli, printre care și cele “cu reclamă, publicitate și protocol pentru informarea clienților prin canalele media precum și în vederea menținerii bunei relații cu colaboratorii”, „cu sponsorizarea în domeniile sănătate și socio-cultural” și „cu deplasarea din cadrul proiectelor de cercetare finanțate din bugetul Uniunii Europene”.

 

Cătălin VISCHI

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare