Deficitul comercial al României crește în primele patru luni ale anului 2024

ECONOMIE. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) al României a înregistrat o creștere semnificativă în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2024, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Deficitul a ajuns la 9,320 miliarde de euro, cu 440,1 milioane de euro mai mare (+5%) față de aceeași perioadă din 2023.

Creștere în exporturi și importuri
În luna aprilie 2024, exporturile FOB (Free on Board) au totalizat 8,290 miliarde de euro, în timp ce importurile CIF (Cost, Insurance, Freight) au atins 10,962 miliarde de euro, rezultând un deficit comercial lunar de 2,672 miliarde de euro. Comparativ cu aprilie 2023, exporturile au crescut cu 14,8%, iar importurile au înregistrat o creștere de 17,8%, indicând o activitate economică intensificată dar și o dependență crescută de importuri.

Evoluția comercială pe primele patru luni
În primele patru luni ale anului 2024, exporturile FOB au însumat 31,288 miliarde de euro, în creștere cu 0,8% față de aceeași perioadă a anului precedent. Importurile CIF au totalizat 40,609 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 1,7%. Aceste cifre arată o creștere moderată atât în exporturi, cât și în importuri, dar un dezechilibru persistent în balanța comercială.

Structura exporturilor și importurilor
Potrivit INS, principalele grupe de produse care au dominat atât exporturile, cât și importurile în primele patru luni ale anului 2024 au fost mașinile și echipamentele de transport și alte produse manufacturate. Mașinile și echipamentele de transport au reprezentat 47,2% din totalul exporturilor și 36,1% din totalul importurilor, în timp ce alte produse manufacturate au constituit 29,4% din exporturi și 28,4% din importuri.

Schimburile intra-UE și extra-UE
Valoarea schimburilor comerciale intra-UE27 a fost semnificativă, cu 22,736 miliarde de euro la exporturi și 29,903 miliarde de euro la importuri, reprezentând 72,7% din total exporturi și 73,6% din total importuri. Schimburile comerciale extra-UE27 au avut valori de 8,551 miliarde de euro la exporturi și 10,705 miliarde de euro la importuri, ceea ce reprezintă 27,3% din total exporturi și 26,4% din total importuri.

Definiții și terminologie
Prețul FOB (Free on Board) reprezintă prețul la frontiera țării exportatoare, incluzând valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum și toate taxele necesare pentru a fi încărcat la bord. Prețul CIF (Cost, Insurance, Freight) reprezintă prețul la frontiera țării importatoare, incluzând atât elementele componente ale prețului FOB, cât și costul asigurării și transportului internațional.

Creșterea deficitului balanței comerciale în primele patru luni ale anului 2024 subliniază provocările economice cu care se confruntă România în contextul unui comerț internațional dinamic. Deși creșterea exporturilor este un semn pozitiv, dependența crescută de importuri și dezechilibrul persistent al balanței comerciale necesită măsuri strategice pentru a stimula competitivitatea exporturilor și pentru a echilibra balanța comercială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare