Deficitul contului curent în creștere: impactul turismului și performanțele sectorului serviciilor

SERVICII. În primele șase luni ale acestui an, deficitul contului curent al balanței de plăți al României a ajuns la 12,176 miliarde de euro, marcând o creștere semnificativă de 34% față de aceeași perioadă din 2023. Această expansiune a deficitului este, în principal, rezultatul unei creșteri notabile a deficitului balanței bunurilor, care a ajuns la 15,02 miliarde de euro. În contrast, balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 miliarde de euro, deși acest excedent este cu 1,064 miliarde de euro mai mic decât în primele șase luni ale anului trecut.

Un aspect deosebit de îngrijorător este deficitul generat de turism și călătoriile românilor în străinătate. În prima jumătate a anului, acest deficit a ajuns la 2,255 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 33% comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Prognozele sugerează că acest deficit ar putea crește semnificativ în lunile următoare, în perioada de vârf pentru turism, estimându-se că ar putea ajunge la aproximativ 5 miliarde de euro până la sfârșitul anului.

Conform datelor furnizate de Banca Națională a României (BNR), românii cheltuiesc în străinătate de două ori mai mult decât încasările provenite din turiștii străini care vizitează România. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat în raportul său asupra inflației că, în 2023, românii au cheltuit 8,6 miliarde de euro în străinătate, comparativ cu încasările de aproximativ 4,3 miliarde de euro din partea turiștilor străini. Isărescu a descris această situație drept o „veșnică problemă a României”, referindu-se la impactul negativ asupra soldului contului curent și a indicat că deficitul major și în creștere al turismului va contribui semnificativ la creșterea deficitului de cont curent.

Această tendință negativă pentru turismul românesc apare într-un context în care Comisia Europeană a Turismului anticipează un an record pentru încasările din turism în Europa. Se estimează că turiștii internaționali vor cheltui peste 800 de miliarde de euro în acest an, cu 37% mai mult decât înainte de pandemie. Sosirile de turiști străini în Europa sunt în creștere cu 6% comparativ cu 2019, stabilind noi recorduri. Interesul pentru destinațiile mai puțin vizitate din sudul Europei este în creștere, cu țări precum Croația și Albania raportând creșteri semnificative ale sosirilor de turiști.

În România, creșterea numărului de turiști a fost modestă, de doar 3% în prima jumătate a anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, conform datelor INS. Deși sectorul serviciilor în ansamblu a înregistrat un excedent de 6,15 miliarde de euro în prima jumătate a anului, contribuția semnificativă a sectorului IT și a transporturilor a fost un factor important. Cel mai mare excedent a fost înregistrat în serviciile de telecomunicații și IT, cu 2,94 miliarde de euro, urmat de sectorul transporturilor, cu 2,74 miliarde de euro. Alte servicii au contribuit cu un excedent de 1,25 miliarde de euro, în timp ce serviciile de prelucrare a bunurilor în regim de lohn au adus un excedent de 1,47 miliarde de euro.

Această situație subliniază importanța diversificării economice și a promovării unei creșteri sustenabile în sectorul turismului pentru a echilibra deficitul contului curent și a asigura o contribuție pozitivă la economia națională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare