DeltArt 2024: tabără de sculptură și pictură în satul pescăresc tradițional din Tulcea

ARTĂ. Mai mulți artiști din România participă, începând din această săptămână, la tabăra de sculptură și pictură DeltArt 2024, organizată de Primăria municipiului Tulcea, în Satul Pescăresc Tradițional, situat la marginea orașului Tulcea. Această tabără, deschisă publicului larg, include ateliere de pictură pentru elevi și adulți, iar la finalul acesteia, patrimoniul obiectivului turistic, amenajat cu fonduri europene, se va îmbogăți cu patru sculpturi în piatră și zece lucrări de artă plastică realizate de artiștii participanți.

Viziunea artiștilor participanți
“Un asemenea eveniment se cere. A fost visul unor artiști de dinaintea mea, și, pentru că mă mănâncă mâinile să fiu cioplitor din piatră, am zis să-i invit pe colegii mei, prietenii mei, cu care m-am văzut în alte tabere, să începem să cioplim piatră, că piatră este. Avem aici piatră, vânt și pește”, a declarat coordonatorul secțiunii de sculptură a taberei, Gheorghe Munteanu.

Sculptura ca etichetă artistică
Munteanu a subliniat că dorește ca Satul Pescăresc Tradițional să poarte “eticheta artistică a orașului”, cu atât mai mult cu cât în județ se află cel mai fin calcar din România. Artistul Cezar Stoica, participant la tabăra de sculptură, a afirmat că “valoarea lucrării trebuie să fie dată de cel care privește” și a accentuat importanța sprijinului social pentru artiști.

Artiștii participanți și organizatorii
Potrivit Primăriei municipiului, la tabăra DeltArt 2024 participă sculptorii Cătălin Oancea, Cristian Ciubotaru și Marcel Slezinger, precum și artiștii plastici Traian și Iulia Tsamuris, Georgeta Gherghinoiu și Răzvan Dragoș. Secțiunea de artă plastică este coordonată de președintele filialei teritoriale a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Doru Luchian.

Programul taberei
Reprezentantul autorității locale, Ion Boncea, a precizat că tabăra se va încheia la finele săptămânii viitoare, sâmbătă, 13 iulie, cu vernisajul expoziției organizate de artiștii participanți. Până atunci, DeltArt 2024 va găzdui inclusiv ateliere gratuite pentru elevi și adulți.

“De luni, câte 50 de copii pe zi vor veni la atelierele organizate în cadrul taberei să lucreze în atelierele de pictură. Oricine dorește să vină e bine-venit. Marți, va fi un atelier de pictură, miercuri, unul de modelare de lut, iar joi va fi un atelier de sculptură”, a menționat Ion Boncea.

Despre satul pescăresc tradițional
Aflat la marginea orașului Tulcea, pe malul mini-deltei cunoscută sub numele Zagăn, Satul Pescăresc, obiectiv inaugurat în 2015, este un parc tematic sistematizat cu trei alei majore care reconstituie Delta Dunării. Pe aceste alei sunt amplasate construcții reprezentative localităților din Delta Dunării, inclusiv locuințe, o cherhana, un bufet sătesc, mori de vânt din lemn și un centru de informare.

“Noi am trimis o adresă tuturor primăriilor care au reprezentare în Satul Pescăresc Tradițional, în dorința noastră de a le convinge să adopte o casă de aici pe care să o întrețină și să o amenajeze, conform tradițiilor lor. Din păcate, până acum, avem un singur răspuns de la comunitatea ucraineană”, a adăugat Boncea.

Proiectul de amenajare
Proiectul de amenajare a Satului Pescăresc Tradițional, cu un buget total de 5,3 milioane de lei, finanțat din fonduri europene prin Grupul Local pentru Pescărie Durabilă în Delta Dunării, a avut ca obiective creșterea atractivității patrimoniului natural al zonei și sensibilizarea populației locale cu privire la importanța cunoașterii și protejării patrimoniului natural și cultural.

Tabăra DeltArt 2024 reprezintă nu doar o oportunitate pentru artiști de a-și demonstra talentul, dar și un eveniment cultural care îmbogățește patrimoniul local și încurajează implicarea comunității în valorificarea tradițiilor și resurselor locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare