Deputații români desființează pensiile speciale ale parlamentarilor

PENSII. Legea privind eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, adoptată în 2015, a fost votată de Camera Deputaților și Senat, pensiile speciale fiind o țintă importantă în planul de redresare națională.

În octombrie 2022, Banca Mondială a finalizat propunerile de reformă a pensiilor speciale din România, o etapă importantă în Planul Național de Redresare și Reziliență care trebuia adoptată până la sfârșitul acestui an. Instituția a recomandat ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității.

Un proiect similar de eliminare a acestora a fost respins de Curtea Constituțională, dar acum inițiatorii spun că legea ar fi constituțională.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că pensiile speciale ale parlamentarilor trebuie eliminate, deschizând astfel calea pentru eliminarea tuturor celorlalte pensii speciale.

“Începem reforma pensiilor speciale cu noi înșine”, a declarat președintele Senatului, Nicolae Ciuca, adăugând că reforma este esențială pentru ca România să nu piardă bani europeni.

Opoziția este însă sceptică în privința constituționalității legii.

Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, după vot, că proiectul privind pensiile speciale și cel de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor sunt “doar de fațadă”, pentru ca ulterior să fie declarate neconstituționale.

Seidler a susținut că întreaga lege riscă să fie declarată neconstituțională pentru că inițiatorii ar fi trebuit să elaboreze mai multe acte normative pentru fiecare categorie de beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare