Deschiderea unui centru european de pilotaj destinat avioanelor de tip F-16 în România

PROIECT. România, Olanda și compania americană Lockheed Martin au semnat o scrisoare de intenție vizând deschiderea unui centru european de pilotaj destinat avioanelor de tip F-16 în România.
Acest centru va fi localizat la Baza Aeriană 86 Lt Aviator Gheorghe Mociorniță din Borcea, județul Călărași.
Inițial, centrul se va concentra pe instruirea piloților români care operează avioane F-16, dar pe parcurs se va extinde pentru a implica și alți parteneri internaționali.

România are în prezent o flotă de 17 avioane F-16, iar în curând va primi încă 32 de astfel de avioane care au fost anterior în folosința Forțelor Aeriene Regale din Norvegia. Această extindere a capacității de a opera avioane F-16 a făcut necesară dezvoltarea unui centru de instruire dedicat.

Această scrceisoare de intenție vine în contextul în care Administrația Biden a aprobat reexportarea unor avioane din a patra generație către Ucraina. Olanda și Danemarca s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Ucrainei un total de 61 de avioane, dar nu au precizat momentul exact în care acestea vor fi folosite în operațiunile de luptă împotriva Rusiei.

La summitul NATO desfășurat la Vilnius în iulie 2023, statele membre ale alianței au aprobat inițial ca România să găzduiască un centru regional de instruire pentru avioanele F-16.

Olanda este liderul european în ceea ce privește capacitățile de operare a avioanelor F-16 destinate Ucrainei. Scopul acestui centru este de a instrui piloții ucraineni și personalul tehnic, precum și piloții și brigăzile lor din țările NATO. Deși nu au fost furnizate detalii exacte cu privire la momentul începerii instruirii piloților ucraineni în România, se menționează că primele sesiuni de pilotaj au început deja în Regatul Unit și în Danemarca.

Ministerul român al Apărării a confirmat că “unele” avioane olandeze de tip F-16 vor fi transferate la Baza Aeriană 86 în vederea punerii în aplicare a acestui proiect.

În plus, Departamentul american al Apărării a dezvăluit că, în câteva săptămâni, piloții ucraineni vor începe instruirea în SUA, dar nu au fost furnizate detalii precise cu privire la numărul acestora.

Conform informațiilor furnizate de Lockheed Martin, în prezent, peste 3100 de avioane F-18 sunt în serviciu în 25 de țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare