Descoperă Justiția Penală Internațională prin ochii proiectului „Lux in Tenebris” – Episodul despre Al Mahdi și Situația din Mali

UMFST. Proiectul „Justiţia Penală Internaţională” este iniţiat de membrii cercului studenţesc de drept penal şi criminalistică „Lex Criminis”, organizat de Facultatea de Economie şi Drept din cadrul UMFST G.E. Palade Târgu Mureș.

Proiectul pune într-o lumină accesibilă cele mai mari atrocități ale omenirii, agresiuni ale statelor, genocide, crime împotriva umanității, crime de război și terorism, încercând să descopere cauzele care generează asemenea fapte și ce face justiția pentru a-i pedepsi pe vinovați. Deviza proiectului este „Lux in tenebris” (Lumină în întuneric).
În acest episod se va dezbate Situaţia din Mali (Africa) în cauza Procurorul versus Al Mahdi, instrumentată de Curtea Penală Internațională (Haga).

Această cauză reprezintă prima provocare a Curții Penale Internaționale în vederea pedepsirii crimei internaționale de distrugere a patrimoniului cultural. Al Mahdi este responsabil pentru participarea și solicitarea unor atacuri deliberate împotriva a 10 mausolee și moschei din Timbuktu (Mali), declarate Patrimoniu Mondial de către UNESCO. În cadrul procesului, acesta și-a recunoscut vinovăția, ulterior fiind condamnat la 9 ani de închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare