Descoperă splendoarea istorică a curții Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia

ISTORIE. În inima Munteniei, în imediata apropiere a Municipiului București, se află unul dintre cele mai prețioase și captivante locuri istorice și culturale din România: Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”. Acest complex monumental impresionant, situat în Mogoșoaia, reprezintă un adevărat reper al patrimoniului arhitectural românesc și este gestionat de autoritățile locale, sub autoritatea Consiliului General al Municipiului București.

Istoria acestui complex remarcabil își are rădăcinile în secolul al XVII-lea, când a fost construit Palatul Mogoșoaia de către voievodul Constantin Brâncoveanu pentru al doilea său fiu, Ștefan. Acest palat impunător a fost finalizat în septembrie 1702 și a devenit un simbol al epocii brâncovenești din istoria românească.

Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” adăpostește o serie de comori culturale și istorice care reprezintă un adevărat magnet pentru vizitatori:

1. Palatul Mogoșoaia

Palatul Mogoșoaia este inima complexului, o bijuterie arhitecturală în stil brâncovenesc, care datează din secolul al XVII-lea. El a fost construit în septembrie 1702 de către voievodul Constantin Brâncoveanu pentru al doilea său fiu, Ștefan. În prezent, palatul adăpostește Muzeul Tradiției Aulice, fondat în anul 2000, care găzduiește o colecție impresionantă de artă comparată, alcătuită din aproximativ 300 de piese.

 • Sălile parterului și anexele: Aici sunt găzduite expoziții temporare de artă contemporană și eseuri, precum și alte evenimente culturale.
 • Cuhnia: Fosta bucătărie domnească este acum un spațiu expozițional.

2. Curtea Domnească

Curtea Domnească de la Mogoșoaia este o mărturie a istoriei bogate a regiunii și a domniei lui Constantin Brâncoveanu. Aici vizitatorii pot experimenta atmosfera tradițională a unei curți domnești din secolul al XVII-lea.

 • Turnul porții și Poarta Târgoviștei: Aici este montată o replică a grupului statuar care o reprezintă pe Zeița Minerva.

3. Centrul de Conferințe și Rezidențe

Fosta vilă d’Elchingen, datând din secolul al XVII-lea, a fost renovată și transformată într-un centru modern de conferințe și rezidențe.

 • Săli de conferințe: Două săli de conferințe cu o capacitate de 50 și respectiv 75 de locuri.
 • Restaurant: Un restaurant cu o capacitate de 120 de locuri.
 • Camere de cazare: 16 camere de cazare cu o capacitate de 25 de locuri.

4. Biserica cu hramul Sfântului Gheorghe

Această biserică impunătoare, ridicată în anul 1688 de către Constantin Brâncoveanu, este un loc de închinare și un simbol al spiritualității românești.

 • Tabloul votiv: Ilustrează domnitorul și familia sa.
 • Morminte: Inclusiv mormântul lui George Valentin Bibescu și al altor personalități.

5. Capela Gheorghe Bibescu

Această capelă, datând din secolul al XIX-lea, este o necropolă de familie ce adăpostește mormintele unor membri ai familiei Bibescu.

Personalități înhumate:

 • Prințul Nicolae G. Bibescu și soția sa Helene Louise Ney d’Elchingen.
 • Prințul George Bibescu și soția sa, Valentine de Caraman Chimay.
 • Alte personalități.

6. Parcul Englezesc

Parcul englezesc este o oază de frumusețe naturală și relaxare, amenajată între anii 1921-1922 sub îndrumarea Marthei Bibescu.

7. Serele Nicolae Bibescu

Aceste sere, construite în anul 1890, sunt acum utilizate pentru culturi floricole și ca atelier de educație plastică pentru copii.

Acestea sunt doar câteva dintre incintele și clădirile remarcabile din cadrul complexului “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului”. Fiecare dintre ele poartă amprenta unei istorii bogate și oferă ocazia vizitatorilor de a călători în timp și de a descoperi frumusețea și bogăția culturală a României.

Complexul “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” reprezintă nu doar un loc de interes istoric și cultural, ci și un important centru turistic și de agrement. Prin restaurările, renovările și modernizările efectuate în ultimii ani, zona s-a transformat într-o destinație turistică de prim rang, atrăgând numeroși vizitatori din țară și străinătate.

Pe lângă rolul său de păstrător al patrimoniului cultural și istoric, Centrul de Cultură “Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” se implică activ în comunitate prin diverse programe educaționale și culturale. De asemenea, organizarea de evenimente culturale și expoziții contribuie la promovarea artei și culturii românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare