Descoperind semnificația noului cartonaș albastru în fotbal

FOTBAL. Regulamentul fotbalului urmează să aducă o schimbare majoră în joc, odată cu introducerea cartonașelor albastre, care vor impune sancțiuni temporare jucătorilor pentru faulturi tactice sau proteste împotriva deciziilor arbitrului. Potrivit publicației britanice The Telegraph, citată de agenția EFE, această nouă regulă a fost decisă de IFAB (International Football Association Board), organismul responsabil cu regulile jocului, și va fi testată în meciurile din primul eșalon în vara aceasta, reprezentând prima modificare semnificativă a regulilor disciplinare de la introducerea cartonașelor galbene și roșii la Cupa Mondială din 1970.

Eliminarea jucătorilor în baza cartonașelor albastre va impune o suspendare temporară de zece minute, conform sursei citate. Această măsură va fi aplicată pentru faulturile care întrerup “atacuri promițătoare” sau pentru protestele jucătorilor. În plus, un jucător va fi eliminat definitiv dacă primește două cartonașe albastre sau unul albastru și unul galben și invers.

Inițial, noile reguli nu vor fi aplicate în meciurile de cel mai înalt nivel, însă Federația engleză dorește să le implementeze în partidele de Cupă (masculină și feminină) din sezonul viitor. Cu toate acestea, la EURO 2024 din Germania și în viitoarea ediție a Ligii Campionilor, cartonașele albastre nu vor fi utilizate. Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, a exprimat opoziția sa față de această inovație, declarând că aceasta schimbare distorsionează esența fotbalului.

În ceea ce privește interacțiunea jucătorilor cu arbitrii, IFAB a aprobat restricționarea acestui aspect doar la căpitanii de echipă, similar cu practica din rugby. Responsabilii IFAB consideră că atitudinea fotbaliștilor este “un cancer care ucide fotbalul” și, prin urmare, au intervenit pentru a reduce faulturile care împiedică oportunitățile de gol, fără a fi sancționate cu cartonaș roșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare