Descoperire neașteptată: comoara ascunsă în subsolul unui muzeu din iași, revelată de elevii de clasa a 8-a și profesoara lor

DESCOPERIRE. O casă din Iași, construită în 1839, ascunde în subsolul său o comoară neașteptată. Dedesubtul clădirii în care a locuit chimistul Petru Poni se găsesc zeci de roci, minerale și flori de mină. Acest loc, despre care nici localnicii nu știu prea multe, a fost însă premiat internațional. Pentru câțiva elevi norocoși, a devenit mediul perfect pentru o lecție de chimie.

Pentru acești elevi din clasa a opta, ora de chimie a devenit mult mai atractivă în momentul în care au pășit în subsolul muzeului Poni Cernătescu din Iași. Cecilia Foia, profesoară de chimie, a remarcat: “Ora de chimie desfășurată într-un astfel de cadru mai puțin formal îi atrage foarte mult. Le deschide curiozitatea și, implicit, dorința de a învăța.”

Deși învață chiar vizavi de muzeu, copiii nici măcar nu bănuiau ce comoară ascunde acesta. Oana Florescu, muzeograf, a explicat: “Este amenajat ca un spațiu care să recreeze locul de unde se extrag mineralele. Este o atmosferă de mină; putem spune că într-adevăr este o mină de minerale.”

Pentru crearea acestui spațiu s-au folosit fonduri de la Ministerul Culturii, iar rezultatul a fost premiat la nivel internațional în anul 2012. Andrei Apreotesei, managerul Palatului Culturii Iași, a subliniat: “Am reușit să transformăm acest loc într-un spațiu didactic și muzeal, dar și atractiv, dându-i o valoare aparte. Și, de ce nu, poate într-un loc în care nu suntem obișnuiți cu minerale, putem spune că Iași are o mină deschisă.”

Petru Poni, fondatorul școlii românești de chimie, a cercetat peste 80 de minerale din diverse zone ale țării și chiar a descoperit două noi, numite de el broștenită și badenită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare