Descoperire unică din paleolitic făcută în județul Vrancea

DESCOPERIRE. Un sit arheologic paleolitic, care ar putea fi unic în România, a fost descoperit într-o groapă de lut la Bolotești, în satul Vităneștii de sub Măgura, în cadrul activităților de evaluare a potențialului arheologic al zonei.
 
Cercetările arheologice au fost realizate de o echipă de la Universitatea Valahia din Târgoviște și de la Muzeul Vrancei, din care au făcut parte doi profesori universitari, patru doctoranzi, doi voluntari și mai mulți studenți.
 
“Descoperirea noastră este importantă atât pentru teritoriul județului Vrancea, cât și la nivel național, având în vedere faptul că siturile de vârstă paleologică, cel puțin în zonă, sunt extrem de puține și neexploatate. Este vorba despre o bucată de silex și un alt fragment, găsite la aproximativ cinci metri în profilul gropii de lut, atribuite în mod clar paleoliticului. Nu putem stabili cronologia exactă, dar datarea ne va spune care este perioada. Descoperirea este importantă pentru că deasupra piesei se află o lentilă de cenușă vulcanică”, a declarat arheologul Mădălina Stănescu.
Potrivit arheologului, paleoliticul este cel mai dificil de cercetat, deoarece fragmentele găsite pot fi ușor confundate.
 
“Siturile paleolitice sunt cele mai greu de găsit. Din paleolitic, de obicei, găsim doar piatră șlefuită, fragmente de piatră, lame și unelte finisate, care sunt foarte mici și pot fi ușor confundate. Diferența dintre paleolitic și alte culturi este că nu putem face magnetometrie, pentru a putea spune ce se află în pământ, pentru că nu aveau structuri de locuit. Am putea da peste o vatră, dar nu putem ști exact din ce perioadă este. Precizia datării în paleolitic este de câteva sute de ani. Aceste gropi de argilă sunt excelente pentru cercetarea perioadei paleolitice, deoarece malul este spart și se pot vedea straturile geologice și vârstele”, a explicat arheologul.
 
Mădălina Stănescu a povestit cum a fost făcută descoperirea, despre care ea și echipa sa cred că a fost una fortuită.
 
“Căutam situl cercetat de o echipă de la Muzeul Vrancei în 1995, în punctul de pe Coasta Lacului, la Vităneștii de sub Măgură. Încercând să identificăm acel loc, am fost prinși de ploaie și am decis să ne instalăm pentru o noapte, campând la marginea satului, lângă o groapă de lut. A doua zi, când ne-am trezit, am decis să verificăm zona și, iată, am găsit ceva mult mai interesant decât ceea ce căutam. Această lentilă de cenușă vulcanică este extrem de importantă, deoarece astfel de evenimente importante s-au petrecut în jurul anului 30.000 î.Hr. Fie că a fost vorba de erupția masivului Ciomatu de acum 30.000 de ani, fie de erupția de acum 39.000 de ani din Campaniile, doar datarea ne va da răspunsul. Dar această descoperire este unică în țară. Niciun sit paleolitic din țară nu este asociat până acum cu această lentilă de cenușă, din câte știm noi, iar lentila este foarte vizibilă, nefiind întreruptă de aluviuni.”
 
Având în vedere că se apropie iarna, lucrările de teren au fost întrerupte pentru moment și vor fi reluate în primăvară, când arheologii speră să obțină finanțare din partea autorităților.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare