Descoperirea din Mureș: satul unde turiștii străini învăță să facă brânză

ATELIERE. Există un colț neștiut al României, unde tradițiile locale se împletesc armonios cu frumusețea naturii și unde turiștii pot descoperi o experiență inedită: satul Cund din județul Mureș, renumit pentru atelierele de făcut brânză.

Cu peisaje încântătoare și câmpii verzi în care văcuțele pasc liniștite, satul Cund găzduiește aproximativ 150 de locuitori, dedicându-se tradiției străvechi a fabricării brânzei. Aici, brânza este făcută într-un mod unic, specific zonei.

Unul dintre localnici a avut ideea ingenioasă de a deschide un atelier de brânzeturi pentru turiști, oferindu-le oportunitatea de a experimenta procesul de fabricație a brânzei murate și a cașului, sub îndrumarea experților locali.

Istvan Varga, organizatorul atelierului, explică: “Este o experiență unică în România, unde fiecare oaspete primește un cazan propriu și poate să-și facă propriul caș, pe care îl poate lua acasă.”

Într-o zi însorită, primii oaspeți, un grup de 23 de turiști germani, au sosit în sat pentru a învăța arta făcutului de brânză românească, o delicatesă apreciată doar în această regiune.

În cadrul atelierului, turiștii străini au descoperit că secretul unei brânze de calitate constă în principal în alegerea laptelui de bună calitate. Laptele proaspăt este un element esențial, provenind de la ferma locală.

Pe durata procesului de fabricație a brânzei, turiștii au avut ocazia să se bucure de natura împrejurimilor și de aerul curat. Nina, una dintre turiști, a fost cucerită de peisajul idilic: “Este un loc foarte frumos. Trăim în oraș, în Germania, unde este mult trafic și zgomot. Dacă îți place natura, acesta este locul perfect să vii.”

Prețurile pentru participarea la atelierele de brânză variază între 300 și 500 de lei, în funcție de numărul de participanți, iar la final, fiecare cursant primește porția de brânză pe care a fabricat-o. În plus, turiștii pot achiziționa diferite sortimente de brânză din zona locală, cu prețuri începând de la 50 de lei pe kilogram.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare