Descoperirea unei călimări glazurate din epoca romană la Apulum

DESCOPERIRE. Muzeul Național al Unirii Alba Iulia prezintă călimara glazurată de epocă romană, descoperită în anul 2022 în cadrul necropolei sudice de la Apulum (Dealul Furcilor-Podei). Această călimară constituie parte din inventarul funerar al unui mormânt de incinerație, aparținând unui adult de sex masculin.

Călimara reprezintă o piesă importantă în contextul utilizării uneltelor de scriere în Antichitate, alături de tabletele cerate, stilus, calamus (condei), suluri de pergament sau papirus. Ea era folosită ca recipient pentru păstrarea cernelii (atramentum), obținută prin amestecarea negrului de fum cu un exudat (rășină) al unei specii de salcâm originară din Africa de Nord, cunoscută și sub numele de „gumă arabică”.

Călimara descoperită la Apulum are o semnificație aparte deoarece este singura piesă provenită dintr-un context funerar, ceea ce indică statutul social și anumite preocupări culturale ale defunctului în cadrul civilizației romane. De asemenea, glazura pe bază de plumb utilizată pentru ornamentare reprezintă una dintre cele mai puțin întâlnite metode în vasele produse de atelierele de olari din Imperiul Roman în sec. I-III d. Chr.

Forma acestei călimări de ceramica reprezintă un unicat, fiind o transpunere a unor recipiente similare confecționate din metal sau sticlă. Descoperirile similare realizate la Apulum în diverse contexte și elementele specifice tehnologiei de fabricare sugerează că această călimară ar putea fi rezultatul unei producții locale, ceea ce a fost confirmat și de analize arheometrice.

Astfel, descoperirea acestei călimări glazurate oferă noi informații cu privire la cultura și societatea din epoca romană și reprezintă un obiect deosebit de valoros pentru patrimoniul cultural și istoric al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare