Descoperirea unei legături genetice uluitoare printre primii Homo Sapiens din Europa

DESCOPERIRE. O echipă de cercetători a realizat o descoperire uluitoare legată de genele primilor Homo sapiens care au ajuns în Europa acum aproximativ 45.000 de ani. Până acum, se credea că nu există nicio moștenire genetică de la acești pionieri, dar recentele analize genetice au dezvăluit o legătură surprinzătoare cu populații umane mult mai târzii. Descoperirea a fost făcută pe baza unor fragmente de cranii descoperite în situl arheologic Buran-Kaya III, situat în Peninsula Crimeea, la nord de Marea Neagră.

Cercetătorii au analizat genomurile a doi indivizi care datează din urmă cu aproximativ 36.000 și 37.000 de ani, și le-au comparat cu datele genetice disponibile. De asemenea, ei au comparat aceste genomuri cu cel al celui mai vechi om modern din punct de vedere anatomic din Europa, secvențiat din craniul unei femei care a trăit în urmă cu aproximativ 45.000 de ani, în ceea ce astăzi este Republica Cehă.

Acest lucru a relevat că primii Homo sapiens care au ajuns în Europa au lăsat, de fapt, o moștenire genetică, contrazicând presupunerea anterioară că au dispărut fără a lăsa urme genetice. Această descoperire sugerează că colonizarea Europei a fost un proces complex, cu amestecul și înlocuirea populațiilor umane. Grupurile de pionieri umani care au ajuns pe continentul eurasiatic au migrat în valuri succesive, cu unele dintre ele stabilindu-se permanent în Asia și lăsând o moștenire genetică semnificativă. Pentru populația care a ajuns în Europa, moștenirea lor genetică a fost în cele din urmă înlocuită de noi migrații, inclusiv de cei din Buran-Kaya III, care aveau o legătură genetică semnificativă cu primii coloniști.

Această descoperire oferă o mai bună înțelegere a complexității migrării primilor Homo sapiens în Europa și a modului în care moștenirea lor genetică a influențat populațiile ulterioare. Aceste studii genetice deschid noi perspective asupra modului în care diversele populații umane s-au amestecat și au evoluat în timp, contribuind la istoria noastră evolutivă complexă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare