Design vestimentar creat cu Inteligență Artificială: Două românce au câștigat un concurs organizat de Tommy Hilfiger

CONCURS. Un concurs de design vestimentar creat cu ajutorul Inteligenței Artificiale, organizat de Tommy Hilfiger, a fost câștigat de două artiste din România. Aplicațiile câștigătoare au fost alese chiar de fondatorul celebrului brand vestimentar, Thomas Jacob Hilfiger, creațiile celor două artiste urmând a fi utilizate în metaverse-ul Decentraland.
Cine sunt cele două artiste care au câștigat concursul organizat de Tommy Hilfiger
Irina Raicu are un doctorat în Inteligență Artificială, urmând un stagiu doctoral de doi ani la prestigioasa Universitate Paris 1 Sorbona. În prezent, dezvoltă pentru Microsoft produse tech bazate pe Inteligență Artificială, ocupându-se atât de strategie cât și de execuția acestora.
Totodată, Irina este primul AI Artist din România, expunându-și pentru prima dată creațiile în Coreea de Sud (AIA Gallery) în 2020. De atunci și până în prezent a mai expus în SUA (Microsoft Employee Exhibition în Redmond; AI Fashion Week în New York) sau în cadrul NFT Bucharest. Mai mult decât atât, în vara acestui an, designurile vestimentare digitale create de Irina cu ajutorul Inteligenței Artificiale vor „prinde viață” la Milano, în cadrul unui proiect realizat de artistă, în parteneriat cu brandul de fashion sustenabil Ecoolska.
„Încă din copilărie am reușit să combin latura artistică cu cea realistă prin intermediul desenului și al picturii, în familia mea existând un mic atelier unde obișnuiam să creez haine pentru copii. În 2018, prin intermediul articolelor de cercetare pe care le studiam pentru teza de doctorat, am descoperit metode inovatoare de a crea artă cu ajutorul rețelelor neurale artificiale (algoritmi de Inteligență Artificială) și de atunci am fost fascinată de intersecția dintre artă și tehnologie. De curând, am revenit la pasiunea mea pentru fashion și de la începutul anului 2022 explorez această latură. Mi se pare captivant elementul de noutate pe care îl aduce AI-ul în crearea de fashion designs. Dar și provocările pe care le atrage după sine și anume: cum parametrizăm rețelele neurale astfel încât să respectăm particularitățile unui brand”, afirmă Irina Raicu.
Pe de altă parte, Alexandra Șerban are o experiență de peste 10 ani în recrutare, activând ca headhunter în domeniul IT, precum și pentru o companie de recrutare expați pentru continentul african. Totodată, este cofondatoarea colecției de NFT-uri Supernatural, un proiect educațional dedicat dezvoltării personale și bunăstării mentale, fizice și spirituale, care îmbină arta, tehnologia și educația.
„Am fost autodidactă în procesul de a învăța să creez artă digitală. Pas cu pas am trecut prin tutoriale Youtube și cărți de profil, pentru a învăța despre teoria culorilor, simetrie, compoziție etc. Studiul teoretic a fost însoțit, bineînțeles, de sute de ore de practică, fiind adeptă a conceptului learning by doing. În mai 2022 am creat primul NFT, reprezentat mai apoi cu ajutorul Realității Augmentate în cadrul Museumplein din Amsterdam. Competiția organizată de Tommy Hilfiger reprezintă prima mea validare oficială a faptului că am utilizat într-un mod creativ Inteligența Artificială în crearea unui design vestimentar”, afirmă Alexandra Șerban.
Sursa romaniapozitiva.ro