Despre moralul din Armata Română: de ce tinerii nu mai vorbesc despre patriotism

ARMATĂ. Într-o societate modernă, valorile tradiționale ale patriotismului și ale angajamentului față de țară par să se estompeze, iar acest lucru este evident și în rândurile tinerilor din România. Ideea că moralul unui popor este principalul factor în câștigarea unui război este în continuare relevantă, dar când observăm că tinerii nu sunt dornici să se angajeze în armată sau să lupte pentru țara lor, ne confruntăm cu o realitate tristă.

Un sondaj recent Avangarde, publicat pe 8 februarie 2024, arată că doar 37% dintre tinerii între 18 și 35 de ani ar fi dispuși să urmeze programul de militar voluntar pentru a intra în rezerva operațională și a fi gata de luptă. Mai mult, 72% dintre acești tineri nu sunt de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Aceste cifre reflectă o lipsă alarmantă de interes și angajament în ceea ce privește apărarea țării.

De ce este moralul atât de scăzut? Mulți tineri consideră că nu mai au ce apăra în România sau că politicienii sunt principalii vinovați pentru această stare de lucruri. Lipsa de încredere în instituțiile guvernamentale și corupția endemică au contribuit la sentimentul de alienare și deziluzie printre tineri. Și când vine vorba de a lucra în armată, concurența pentru aceste posturi a scăzut, iar mulți pleacă după câțiva ani, dezamăgiți de sistem.

Din păcate, lipsa de interes pentru serviciul militar nu este singura problemă. Majoritatea populației din România consideră că Armata României nu ar face față dacă am fi atacați. Lipsa de echipament modern și infrastructura învechită sunt doar câteva dintre provocările cu care se confruntă armata.

Cu toate acestea, soluțiile nu sunt simple. Statul român trebuie să găsească mijloace prin care să motiveze tinerii să se angajeze în armată sau să urmeze programele voluntare. În loc să ignore problemele, politicienii ar trebui să le abordeze și să încerce să le rezolve. Ascunderea problemelor sau criticarea celor care încearcă să le aducă în atenție nu fac decât să agraveze situația.

Tinerii se simt dezamăgiți de actuala clasă politică și nu văd motive să-și dea viața pentru o țară în care nu au încredere. Sentimentul că nu mai au ce apăra și că nu li se oferă oportunități în țară îi determină să caute alternative în afara granițelor.

Mai mult, condițiile de muncă și salarizarea nu sunt motivante pentru cei care aleg să intre în armată. Soldații sunt obligați să își asume responsabilități multiple și să lucreze în condiții precare pentru un salariu modest. Restricțiile impuse de meseria de militar, cum ar fi lipsa dreptului la opinie sau la libera exprimare, pot descuraja și mai mult tinerii să se alăture armatei.

În concluzie, moralul în armata română este la un minim istoric, iar soluțiile nu sunt ușor de găsit. Este nevoie de un efort comun din partea statului și a societății pentru a schimba această situație și pentru a readuce încrederea și angajamentul în rândul tinerilor față de apărarea țării lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare