Dezbaterea Regională privind progresul în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030

DEZBATERI. Dezbaterea Regională privind progresul în implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, s-a desfășurat astăzi în cadrul proiectului „România durabilă – dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030”.

În deschiderea evenimentuluiau luat cuvântul domnul László BORBÉLY, consilierul prim-ministrului pe dezvoltare durabilă, doamna Mara-Cristina Togănel, Prefect, Instituția Prefectului județul Mureș, domnul Kovács Mihály-Levente, Vicepreședinte, Consiliul Județean Mureș, domnul Zoltán SoóS, Primar, Primăria Municipiului Târgu Mureș.

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, a declarat:
„Avem un plan de acţiune adoptat de Guvern anul acesta şi îl urmărim punct cu punct. Şi avem în PNRR, pentru prima oară în această zonă a Europei, înfiinţarea unui centru de excelenţă în 2024 pentru dezvoltare durabilă. Centrul de excelenţă care va face studii, analize pentru decidenţi ca să putem lua decizii în cunoştinţă de cauză. Şi o componentă importantă – şi aici este parteneriatul pe care îl vom face în mod direct către dumneavoastră – avem o nouă meserie: expert în dezvoltare durabilă. Am parcurs toate furcile caudine administrative şi, după 2 ani şi jumătate, avem o nouă meserie în România şi primii 160 de experţi în dezvoltare durabilă au terminat un curs postuniversitar şi sunt deja partenerii noştri. Au fost şi până acum pentru că a creat un nucleu la fiecare minister din 2018”.

În momentul de faţă avem finalizată relaţia inter-instituţională, avem un comitet interdepartamental, un Consiliu Consultativ format din ‘înţelepţii neamului’ pe dezvoltare durabilă, 34 de oameni pregătiţi din domeniul academic care ne-au ajutat să finalizăm aceşti indicatori. Avem şi societatea civilă, Coaliţia Sustenabilă, cu 120 de entităţi cu care avem o relaţie continuă (…) Ceea ce vreau să vă spun, că nu mai e un slogan folosit şi în campanii, că e valabil, împreună putem reuşi şi, credeţi-mă, singur e mai dificil. Şi dacă suntem mulţi care credem într-o Românie sustenabilă, într-o Europă sustenabilă, într-o Transilvanie sustenabilă, într-o Regiune Centru sustenabilă, atunci credeţi-mă, vom reuşi. Dar vom reuşi numai dacă suntem parteneri, dacă colaborăm şi dacă în afară de aceste întâlniri, care e foarte importantă pentru mine, o să avem o colaborare mai susţinută şi mai instituţională”, a mai menţionat Laszlo Borbely.

La această dezbatere au mai participat conducători de instituții publice locale și reprezentanți ai mediului de afaceri, societate civilă, universități și institute de cercetare, organizații de tineret, din toată regiunea Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Elementul central al conferinței va fi prezentarea Planului Național de Acțiune pentru implementarea SNDDR 2030 (PNA), recent adoptat prin H.G. nr. 754/2022, realizat de către Secretariatul General al Guvernului prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, după multiple consultări cu reprezentanți ai instituțiilor publice, cu reprezentanți din mediul academic, institute naționale de cercetare–dezvoltare, mediul de afaceri, organizații de tineret, societatea civilă și reprezentanți ai partenerilor sociali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare