Digitalizarea fiscală în România: O evoluție necesară, dar cu provocări majore

DIGITALIZARE. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a evidențiat recent că digitalizarea fiscală în țară se confruntă cu o provocare majoră: gestionarea și analiza volumului uriaș de date generate de acest proces. Cu toate că România avansează spre digitalizarea fiscală, există încă obstacole în calea unei implementări complete și eficiente.

Marcel Boloș a subliniat că unul dintre pașii viitori importanți este implementarea decontului de TVA precompletat. Acest lucru ar reprezenta o inovație semnificativă în interacțiunea dintre contribuabili și Ministerul Finanțelor și ANAF. Totuși, există încă mult de lucru pentru a asigura o gestionare eficientă a veniturilor curente ale bugetului de stat și pentru a digitaliza complet procesul de organizare a inspecțiilor fiscale.

Una dintre provocările majore menționate de ministrul Boloș este gestionarea și analiza cantității enorme de date, necesare pentru evaluarea riscurilor fiscale și pentru reducerea evaziunii fiscale. Aici intervine e-TVA, un sistem inovator care se dorește a fi soluția pentru această problemă. Bazat pe datele provenite din e-Factura și e-Case de marcat, e-TVA va genera automat deconturi de TVA precompletate, simplificând procesul pentru contribuabili și oferind autorităților fiscale date precise și actualizate.

Potrivit declarațiilor ministrului, echipele responsabile lucrează intens pentru a respecta termenul asumat de implementare a sistemului e-TVA până la 1 iulie 2024. Această inițiativă ar putea reprezenta un pas semnificativ în lupta împotriva evaziunii fiscale și ar putea îmbunătăți considerabil eficiența și transparența sistemului fiscal din România.

În concluzie, digitalizarea fiscală este un proces esențial pentru modernizarea și eficientizarea administrației fiscale din România. Cu toate că există provocări și obstacole de depășit, eforturile continue și inovațiile din domeniu indică o direcție pozitivă către un sistem fiscal mai eficient și mai transparent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare