DILEMĂ – Dacă vă-ntrebați pe unde mai e Nucu Man, coinculpat cu Florea și Maior în speța ASA: a fost numit director într-o firmă a Primăriei Târgu Mureș

4
4139
Nucu Man

AȘA SE FACE. Ioan Nucu Man (49 de ani) este cunoscut în Târgu Mureș ca proprietar și administrator al firmei Energoplus (aflată din 2017 în insolvență), ca pastor al Bisericii Penticostale și ca fost președinte al defunctului club devalizat ASA Târgu Mureș (fapt pentru care a și fost inculpat în procesul deschis de DNA pentru fapte de corupție, unde este „coleg de listă” cu fostul primar Dorin Florea – acum „în retragere” – și fostul viceprimar Claudiu Sergiu Maior – acum consilier local și aspirant la funcția de senator).

 

Bine, pentru că intrarea firmei sale într-o insolvență care durează de 3 ani nu a împietat asupra propriilor afaceri, Man nepierzându-și abilitatea de a dobândi contracte cu Primăria Târgu Mureș, pe ultimii metri ai mandatului lui Florea acesta a câștigat dreptul de a fi angajat ca director într-o firmă a municipalității. Povestea nu-i surprinzătoare, ba chiar e clasică, dar nefiind adusă la cunoștința publică am considerat necesar să îndreptăm situația prin prezenta scriere.

 

S-a întors la matcă

 

Probabil puțini își mai amintesc că în perioada 2005-2010, Nucu Man, prezentat de observatorii vieții publice din urbe ca fiind “proiecția lui Maior în firma orașului, Transport Local”, a fost angajat la Transport Local SA Târgu Mureș, fiind prezentat în acea perioadă cu diverse titulaturi (inițial, „director de Dezvoltare al SC Transport Local”, apoi „director adjunct al Asocierii Transport Local & Siletina”, apoi „director al Departamentului Tehnic și investiții al SC Transport Local”).

 

Bine, acum vă anunțăm că Nucu Man este din nou în postura de director la Transport Local SA, firmă care a fost desprinsă cu forcepsul, în primăvara acestui an, de asocierea cu privata Siletina Impex, căreia i-a fost predat transportul public în comun din Târgu Mureș și care în ultimul an plin al asocierii (2019) a fost plătită din banii orașului cu 5,2 milioane de euro (detalii AICI).

 

Conform unor documente oficiale ale firmei Transport Local SA, deținută în totalitate de municipalitate, prin Consiliul Local Târgu Mureș, cel puțin până în luna august 2020, Ioan Nucu Man figura pe postul de director comercial (pentru că se pricepe, fapt dovedit și de masa credală acceptată de instanța de judecată a insoventei firme pe care a condus-o, Energoplus, care a însumat datorii de aproape 10 milioane de lei – datorii salariale și alte tipuri de creanțe) și cel puțin începând din această toamnă deține postul de director tehnic – fostul director tehnic al Transport Local SA era Mircea Negruți (fost reprezentant al salariaților, fost manager de transport la firma orașului).

 

Cine l-a numit și ce ar trebui să facă

 

Conform regulamentului de organizare și funcționare a firmei Transport Local SA, directorul tehnic este numit de directorul general. Directorul general al firmei de transport public în comun din Târgu Mureș este (vorba poetului, “de-o eternitate și ceva”) Tatár Béla (foto mic dreapta, 59 de ani), fost vicepreședinte UDMR Mureș, fost și actual consilier județean.

 

Directorul tehnic are în atribuții coordonarea totală a activității tehnice, de întreținere, reparare, aprovizionare. De asemenea, “coordonează întreaga activitate a următoarelor compartimente: Biroul Tehnic, Biroul de Asigurări, Serviciul Aprovizionare, Secția Întreținere și Reparații Auto, Secția Coloană Auto, Serviciul Aprovizionare, Stația de Inspecție Tehnică Periodică, Spălătoria auto”. Practic, e șef peste tot :).

 

Sunt bani. Și datorii

 

Acum, după desprinderea de Siletina Impex, la Transport Local SA sunt angajate 350 de persoane. În acest an, cheltuielile cu personalul firmei sunt de 16.274.000 lei (salarii, bonusuri, tichete de masă). Câștigul mediu lunar pe angajat este de 3.685 lei, însă să nu vă gândiți că șoferii sunt atât de bine plătiți, pentru că media salarială e stricată de șefi – de exemplu, pentru salariul lui Tatár Béla se plătește anual 204.000 de lei (precizare, e salariul brut), 114.000 lei/an iau cei 5 din Consiliul de Administrație, 36.000 lei/an iau AGA şi cenzori și 333.000 lei/an merg la stat sub formă de contribuții datorate de angajator.

 

Sigur, managerial firma trăiește într-un dolce far niente, în contextul în care e puternic subvenționată din pușculița publică și își (mai exact: “li se”) permite să aloce, de exemplu, 39.000 lei pentru… publicitate, în contextul în care practică un serviciu public de tip monopol. E ca și cum Centrala nucleară de la Cernavodă și-ar face reclamă la reactoare…

 

Deci, sunt bani, nu-i vorbă, chiar și pentru plata lui Tatár Béla, Nucu Man și alți șefi care sunt pe funcții de pe vremea când pe Pocloș viețuiau plesiozauri. Și dacă sunt bani, să vă spun că sunt, desigur, și datorii, la sfârșitul anului trecut acestea însumau peste 2,3 milioane de lei, dar nu era nimeni stresat pentru că din gaura asta cel mai mare creditor era… orașul – datoriile către bugetul local însumau aproape 1,9 milioane de lei (deci, 82% din total). E bine la fosta Regie Autonomă de Transport Călători Târgu Mureş, Transport Local SA (pe stil nou, din 1995), a ieșit și soarele…

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

4 COMENTARII

  1. Nu e de presupus că Soos Zoltan va îndrăzni să facă ceva, fiindcă îi dau peste bot mai marii udemerului care-l țin pe palme de Tatar Bela, unul din sponsorii Uniunii. Însă dacă totuși primărelul muzeograf va avea cojones și va pune piciorul în prag, având o reacție publică corectă și decizii în consecință, câștigul la capitolul imagine credibilitate ar fi imens! Tg. Mureșul devine un caz tot mai interesant de urmărit. Așteptăm luminițele și concertele de sărbători, precum și 1-15 martie!

  2. Asta se intampla cand institutiile statului abilitate sa cerceteze inselaciunile ,furturile nu este i se pare suspicios faptul ca un om are timp suficient sa detina mai multe functii platite regeste,pe care le mai duce si la faliment dupa care este rasplatiti cu noi functii de la stat si pe bani publici.

LĂSAȚI UN MESAJ