DIN BANII JUDEȚULUI – În 2020, Consiliul Județean Mureș va cheltui 1 milion de euro pentru „acțiuni culturale și sociale de interes public”

FINANȚĂRI DIN BUGETUL JUDEȚULUI. În acest an, Consiliul Județean Mureș va cheltui 1 milion de euro (exact: 4.773.000 de lei) din banii județului pentru “acțiuni culturale și sociale” prezentate ca fiind de interes public. Să vedem cât interes public conțin respectivele fix 100 de acțiuni care vor beneficia de finanțare nerambursabilă din banii județului Mureș…

 

Finanțări între 280.000 de lei și 100.000 de lei

 

Cei mai mulți bani sunt furnizați pentru două festivaluri de muzică și un concurs de triatlon: 280.000 de lei primește Asociaţia culturală Culturaft, înregistrată în Bucureşti, pentru festivalul Awake de la Gornești; 250.000 de lei primește Asociația CS Master Schi&Bike pentru Campionatele Europene de Cross Triatlon și Cross Duatlon; 220.000 de lei primește Uniunea Organizațiilor Studențești Maghiare din România, pentru organizarea Festivalului Vibe din Târgu Mureș.

 

În apropierea podiumului zămislit din Cornul abundenței banilor publici se clasează, cu 180.000 de lei, Fundația Comunitară Mureș (pentru un program prezentat ca fiind educațional “Educație pentru siguranță 2020”), aceeași sumă (180.000 de lei) fiind plasată către Asociația Parapács (pentru Festivalul cultural-folcloric pentru familii ”Csicsergö”). Alți 150.000 de lei sunt repartizați Asociației Together Top, înregistrată în Sângeorgiu de Mureș, pentru organizarea celor 8 zile (30 mai – 7 iunie) de Festival de operă “Virginia Zeani”.

 

Următoarea finanțare nerambursabilă din bugetul județului, 130.000 de lei, merge în contul Asociației Culturale Grai Ardelean pentru proiectul “Palatul se împotrivește uitării valorilor reale – Visul unei națiuni! -1 Decembrie 2020”. În fine, tot cu o sumă consistentă, 100.000 de lei, este gratulată Asociaţia culturale Bernády, pentru „Dezvoltarea turismului prin promovarea valorilor mureșene”.

 

Finanțări între 80.000 de lei și 60.000 de lei

 

Apoi, mai multe ONG-uri sunt finanțate din banii județului cu câte 80.000 de lei fiecare: Consiliul Județean Mureș (instituție care-și dă ea bani ei – pentru Târgul Producătorilor Locali), Asociația Editorilor din România (pentru Salonul de carte Bookfest), Asociația Centrul Cultural din Târgu Mureș (pentru Târgul Internațional de Carte din noiembrie), Asociația de dans Bekecs (pentru Festivalul internațional de dansuri populare ”Bekecsalja”), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Valea Mureșului (pentru Festivalul Văii Mureșului), Asociația Microregiunea Valea Nirajului (pentru Festivalul Văii Nirajului), Asociația Comunităților Văii Gurghiului (pentru Festivalul Văii Gurghiului), Asociaţia Microregională Târnava Mică – Bălăuşeri-Sovata (pentru Festivalul Văii Târnavei Mici), Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Văii Târnavelor (pentru Festivalul Văii Târnavelor). Și cu asta s-au terminat și văile din județ (care, observați, fiecare are festivalul ei) și finanțările nerambursabile de 80.000 de lei/“acțiune de interes public”.

 

Mai menționăm îmbunarea presei locale (pe lângă contractul anual de promovare), prin repartizarea a 75.000 de lei, prin Asociația Educație pentru Europa din Cluj-Napoca (înregistrată la aceeași adresă cu Transilvania Business), pentru organizarea Galei Presei Mureșene (în 24 aprilie).

 

Asociația Culturală Casa Rusu – Câmpia Transilvaniei primește 70.000 de lei pentru organizarea, cum altfel?, a unui festival (Festivalul de pe Câmpie – pentru că Mureșul nu are numai văi, ci, iată!, și câmpii). Tot 70.000 de lei va primi și Asociația Galopiada Mureșeană – Maroszeki Lofuttatas (pentru Galopiada Mureșeană 2020).

 

De asemenea, câteva finanțări nerambursabile de câte 60.000 de lei fiecare: Asociația Club Sportiv Mureș Rally Team (pentru “evenimentul sportiv Transilvania Motor Show”), Asociația Culturală Pe Mureș și pe Târnavă (pentru Festivalul Cântecului Popular Patriotic “La Oarba și la Iernut”), Asociația Harmonia Cordis (Festivalul Internațional de Chitară Clasică „Harmonia Cordis” – aici, pe lângă finanțarea de 60.000 de lei se va plăti și cazarea invitaților), Asociația Prosperitate – Rază de Soare (pentru Octoberfest 2020 / Expo Agricola Acățari), Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar (pentru Festivalul Internațional de Film de Scurt Metraj – Alternative).

 

Restul “acțiunilor culturale și sociale de interes public” au primit finanțări nerambursabile din banii județului de sub 60.000 de lei, iar cei interesați pot consulta lista integrală AICI.

 

Cătălin VISCHI

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare