Directorii de școli cu predare în limbile minorităților, obligați să cunoască limba română!

PROIECT. A fost depus recent la Senat, un proiect de lege care modifică și completează Legea nr. 1/2011 a educației naționale, care instituie obligația directorilor școlilor cu predare integrală sau cu secții de predare în limbile minorităților naționale să cunoască limba română.

Încă de la adoptarea legii, partidele politice parlamentare au formulat constant un angajament de a adopta măsuri prin care partidele politice să nu aibă niciun fel de instrument de a politiza structurile de conducere din învățământul preuniversitar de stat din România.

Totuși angajamentele asumate au rămas la nivel de promisiuni, iar normele legale au statuat în continuare posibilitatea ca directorii de unități de învățământ să fie selectați, nu numai prin concurs, ci și prin decizie arbitrară (avizul unor formațiuni politice ale minorităților naționale, cu reprezentare parlamentară).

Deși funcția managerială necesită o foarte bună cunoaștere a limbii române, precum și capacitatea de înțelegere, interpretare și aplicare a legilor statului român, actuala legislație instituie doar obligația cunoașterii limbilor minorităților naționale, fără să instituie și cunoașterea limbii române.

„Astfel, deoarece unul dintre scopurile principale ale legii trebuie să fie selecția celor mai competente persoane din punct de vedere managerial pentru conducerea unităților de învățământ, propunem eliminarea oricăror imixtiuni politice în selecția funcțiilor de conducere din învățământul preuniversitar, prin eliminarea oricăror consultări, avize sau acorduri din partea formațiunilor politice cu statut de partid politic, asociații sau uniuni”, explică inițiatorii proiectului (parlamentari PSD și PNL), în expunerea de motive.

Proiectul legislativ stipulează că, atât în cazul unităților de învățământ cu predare integrală în limbile minorităților naționale, cât și la școlile cu secții în limbile minorităților, directorii au obligația cunoașterii limbii române, iar unul dintre directori are obligația cunoașterii limbii minorității naționale.

Cunoașterea limbii române sau a limbii minorității respective va trebui dovedită cu documente justificative, certificate, atestate, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare