Directorul Grădinii Zoologice Târgu Mureș – șomer sau “specialist recunoscut la nivel internațional”?

DUBIU. Începând cu toamna anului 2021 grădina Zoologică din Târgu Mureș îl are ca director pe Dl. Szánthó János. Acesta s-a întors din străinătate în Târgu Mureș iar potrivit tirgumures.ro – secțiunii declarațiilor de avere (anul 2022), acesta nu a avut nici un loc de muncă anterior actualului post deținut.
 
Totuși anul trecut în octombrie, primarul Soós Zoltán anunța public venirea la conducerea grădinii Zoologice din Târgu Mureș a unui nou director și anume ”un specialist recunoscut la nivel internațional ajunge la conducerea Grădinii Zoologice din Târgu Mureș!”.
 
”Szánthó János a fost timp de 17 ani, curator și director adjunct al Grădinii Zoologice din Nyíregyháza, apoi curator șef al Grădinii Zoologice Artis din Amsterdam. Pe lângă aceasta este coordonatorul mai multor programe din cadrul Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și a Acvariilor, precum și director al Programului European pentru Ursul Polar. El a mijlocit aducerea la Zoo Târgu Mureș a elefantului, a girafei și sunt convins că sub conducerea sa, Grădina Zoologică își va recăpăta vechea strălucire” – preciza primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán.
 
Acest ”specialist recunoscut la nivel internațional” – Szánthó János a uitat să menționeze în declarația de avere din februarie 2022, veniturile anterioare ajungerii sale în funcția de Director la Zoo Târgu Mureș. Dacă totuși nu a uitat, înseamnă că a fost pur și simplu șomer, sau că veniturile din activitățile sale profesionale nu au fost declarate, faptă care ar intra sub incidența prevederilor articolului 292 din Codul penal privind falsul în declarații.
 
O altă premisă ar fi că titulaturile deținute de Dl. Szánthó János anterior venirii la Târgu Mureș, au fost doar simbolice, neremunerate iar statutul de ”specialist internațional” nu este veridic.
 
Totusi, în declarația de avere depusă de către Szánthó János se observă că acesta este proprietarul a 6 parcele de teren agricol în Ungaria, cu o suprafață totală de 16,9 hectare, 50% dintr-o casă din Târgu Mureș de 135 de mp, moștenită în anul 2016 și o casă de vacanță de 126 de mp cumpărată în anul 2016 în localitatea Balatonbereny, Ungaria.
El mai este proprietarul unui Volkswagen din anul 2006, un trailer pentru cai din anul 1991, picturi în valoare de 40.000 de euro și cărți în valoare de 15.000 de euro. Dânsul nu deține conturi și depozite bancare mai mari de 5.000 de euro și nu are nicio datorie.
 
Concluzia ar fi că ”specialist internațional” Szánthó János, este latifundiar și colecționar de picturi și cărți.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Articole Similare