Disputa candidaturilor prezidențiale în tabăra suveraniștilor și în USR

PREZIDENȚIALE. Alegerile prezidențiale din România se apropie, iar lupta pentru candidaturile din tabăra suveraniștilor și din Uniunea Salvați România (USR) devine tot mai intensă. George Simion și Anamaria Gavrilă concurează pentru aceeași candidatură prezidențială, iar retragerea unuia dintre ei depinde de rezultatul unui sondaj intern. Amândoi sunt susținuți de Călin Georgescu și s-au declarat în favoarea unei candidaturi comune, dar această înțelegere nu este deloc ușor de gestionat.
Inițial, se specula că Anamaria Gavrilă va fi cea care se va retrage, având în vedere acordul lor prealabil. Totuși, ea a început să conteste această decizie, sugerează că retragerea ar trebui să depindă de rezultatele sondajului. „O să vedem cine va merge mai departe: cel sau cea care are cele mai multe șanse ca mișcarea aceasta să reușească. O să facem un sondaj intern, analize”, a declarat Gavrilă. Decizia finală în privința candidaturilor din tabăra suveraniștilor va fi luată joi, 20 martie.
Gavrilă a stârnit și nemulțumiri în rândul susținătorilor AUR, având în vedere că a încercat să candideze și în trecut, fără succes. Relațiile dintre Simion și Gavrilă sunt tensionate, Gavrilă având un istoric de critici față de acesta, numindu-l chiar „un impostor”.
În paralel, competiția din interiorul USR între Elena Lasconi și Nicușor Dan ia amploare. Deși sondajele recente indică o scădere a susținerii pentru Lasconi și o creștere pentru Dan, aceasta refuză să se retragă, afirmând că susținerea sa a crescut. „Ea s-a urcat doar pe valul Georgescu pentru că a vrut să își ducă partidul în Parlament”, a comentat Camelia Pătraru, fost membru în POT, punând la îndoială motivația candidaturii ei.
În plus, Lasconi a afirmat că retragerea sa ar putea duce la o distanță și mai mare între Nicușor Dan și ceilalți candidați, deoarece voturile sale nu s-ar duce automat către el. La rândul său, Nicușor Dan a declarat că vrea să continue în cursă și a respins posibilitatea de retragere.
În USR, s-au purtat discuții despre o posibilă retragere a unuia dintre candidați pentru a oferi suport candidaturii celuilalt, dar clarificarea acestei situații nu a fost realizată până acum. „Conform ultimelor măsurători, deși nu mai sunt valabile pentru că era și Georgescu în aceste măsurători, dacă eu m-aș retrage, distanța dintre el și ceilalți contracandidați nu scade, ci crește”, a subliniat Lasconi.
Potrivit calendarului electoral, candidaturile definitive trebuie anunțate până pe 20 martie. Este important de menționat că, în pofida retragerii, un candidat poate apărea pe buletinul de vot, așa cum s-a întâmplat în trecut cu Ludovic Orban, care a obținut un număr semnificativ de voturi chiar și după ce s-a retras.
Cu toate că tensiunile și disputele interne cresc, clarificarea candidaturilor va fi esențială pentru ambele tabere pe parcursul campaniei electorale, iar susținătorii așteaptă cu interes deciziile finale.