DISTINCȚIE – Tanti Rafila (79 de ani) din satul Idicel-Pădure a fost declarată „Tezaur Uman Viu”: „Sunt o țărancă și așa o să mor!”

0
2238
Rafila Moldovan

RECUNOAȘTERE. Hăt în dealurile de la poalele munților Gurghiului, în luminișurile pădurii care-nconjoară văile Cornii, Mare, Idicelului, acolo unde oamenii veniți de la câmpie și-au așezat vetrele, e-un fost cătun, azi ridicat la rang de sat, cu ceva mai bine de 200 de fumuri (case). Satului îi zice Idicel-Pădure și de acolo e tanti Rafila, adică Rafila Moldovan pe numele din cartea de identitate.

 

Are 79 de ani tanti Rafila și a făcut șapte clase, însă are un dar atât de special încât i-au determinat astăzi, 1 martie 2019, pe “domnii de la București” (din Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale) să îi acorde distincția onorifică „Tezaur Uman Viu”. Tanti Rafila e poet, colecționar de obiecte țărănești, meșter popular, rapsod, dar mai cu seamă e păstrătoare a rădăcinilor neamului românesc.

 

În urmă cu doi ani și ceva, în noiembrie 2016, când cei de la Secția de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Județean Mureș i-au acordat titlul Meritul Cultural Etnografic pentru implicarea sa în salvarea și promovarea portului tradițional românesc, tanti Rafila a zis așa: “Nu m-am gândit niciodată că o femeie atât de modestă, de la țară, pentru pregătirea de șapte clase, să stau în fața dumneavoastră și să primesc această mare distincție… Pentru mine e o valoare foarte mare. Sunt o țărancă și așa o să mor!”.

 

Asta am vrut să vă anunț: că tanti Rafila din Idicel-Pădure e deja Tezaur Uman Viu, oficial. Neoficial era demult.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului msnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here