Dosarul cu șină rezistă la ghișeele publice, deși ar fi trebuit să devină istorie

ADMINISTRAȚIE. Dosarul cu șină, un simbol al birocrației, încă persistă în instituțiile publice din România, continuând să fie solicitat de unii funcționari chiar și după adoptarea unei legi menite să reducă birocrația și să faciliteze procesele administrative pentru cetățeni. Deși autoritățile au introdus opțiuni online și proceduri simplificate, mulți români se confruntă în continuare cu cereri de dosare cu șină și depun acte fizice în ghișeele publice.

O femeie din Pașcani a mers să-și facă copii la actele originale la xerox, menționând că dețineA deja un set de 20 de dosare, chiar dacă acestea nu mai sunt necesare. Deși primarul Marius Pintilie susține că nu are cunoștință despre această practică și promite să rezolve problema, mulți români se plâng că, fără dosar, nu pot rezolva nimic în instituțiile publice.

Legea 9/2023, care a intrat în vigoare la 4 iulie 2023, ar trebui să elimine necesitatea dosarelor cu șină. Această lege obligă instituțiile publice să primească documente în format electronic și să anunțe adresele de email pe propriile lor site-uri pentru expedierea actelor online. Totuși, se pare că oamenii se confruntă încă cu solicitări de dosare fizice la ghișee.

Chiar dacă autoritățile spun că oamenii s-au obișnuit cu acest procedeu, cei care mai solicită dosare cu șină pot fi sancționați sau cercetați disciplinar conform legii. Cu toate acestea, mulți cetățeni se simt blocați în fața birocrației persistente, care afectează eficiența interacțiunii cu instituțiile publice în Iași, Gorj și Pașcani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare