Două partide maghiare din România au fuzionat. Noul partid se numește Alianța Maghiară din Transilvania (AMT) și promovează autonomia

FUZIUNE. Alianța Maghiară din Transilvania (AMT/EMSZ), formațiune rezultată în urma fuziunii dintre Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT/EMNP) și Partidul Civic Maghiar (PCM/MPP), a fost înregistrată legal “pentru a reprezenta partea națională a Transilvaniei”, potrivit unui comunicat transmis după conferința de presă de la Cluj.

Fuziunea partidelor, a venit după doi ani de dispute juridice. Intenția de fuziune a adunărilor comune ale delegaților PNEM și MPP fusese anterior respinsă de instanță, deoarece numele noului partid a fost inclus în limba maghiară în documentele depuse.

Ulterior, adunările delegaților celor două organizații, ca principale foruri de decizie, și-au reiterat intenția de a fuziona și au reușit, în a doua rundă, să înregistreze Asociația Maghiară din Transilvania. Instanța a aprobat fuziunea la 24 august, iar decizia a devenit definitivă la 1 noiembrie.

Ca urmare a fuziunii, cele două partide au fuzionat ca entități politice separate și au devenit succesoarele Alianței Maghiare din Transilvania, astfel încât deputații și consilierii municipali care ocupaseră locuri în cele două partide anterioare au devenit automat reprezentanți ai AMT, păstrându-și funcțiile alese.

János Mezei, preşedintele AMT, a prezentat noul partid ca fiind o organizație care aduce laolaltă formațiunile politice de orientare naţională.

Sigla AMT îmbină simbolurile celor două partide constitutive: bradul PCM a fost aşezat în mijlocul stelei PPMT.

Fostul președinte al PPMT/EMNP, István Csomortányi, a reamintit că Alianța Maghiară din Transilvaniaa existat întotdeauna ca asociație politică, întrucât la ultimele alegeri locale din mai multe comune transilvănene, aleșii locali și primarii și-au câștigat funcțiile sub culorile sale. EL a mai precizat că fuziunea partidelor este doar în interesul maghiarilor transilvăneni.

Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, preşedintele partidului AMT – János Mezei, a spus că mandatul președinției va dura cel mult doi ani. Procesul de fuziune dintre organizațiile locale ale celor două partide va începe în săptămânile următoare, iar congresul care va alege noua conducere a partidului trebuie convocat în cel mult doi ani.
Până atunci, preşedinţia se va concentra pe construirea organizaţiei şi pe pregătirea partidului pentru alegerile locale din 2024, s-a mai precizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare