Dragobete: tradiții, legende și semnificație în sărbătoarea iubirii, pe 24 februarie

DRAGOBETE. Ziua de 24 februarie este cunoscută în cultura românească drept Ziua de Dragobete sau Ziua Iubirii, Ziua Îndrăgostiților la români. Dragobetele reprezintă ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, cât și pentru oameni, fiind echivalentul românesc al mesagerilor divini Cupidon/Eros. El este „purtătorul dragostei şi bunei dispoziţii pe meleagurile româneşti”.

Într-o lună considerată de primăvară, ziua de 24 februarie păstrează încă numeroase ecouri ale unor practici magice de propiţiere și reprezintă un vechi început de an agricol.

În funcţie de regiune, obiceiul Dragobetelui poate avea și alte denumiri precum „Cap de primăvară”, „Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor”, „Dragostitele”, „Ziua Îndrăgostiţilor”, „Sânt Ion de primăvară” sau „Granguru”.

Potrivit tradițiilor, pe 24 februarie se întorc cloştile la cuib, vitele de la iesle, iar copiii se întorc de la mâncare, toate acestea simbolizând sporul și economia pentru viitor. În această zi, bărbaților li se recomandă să fie atenți să nu supere femeile, iar fetele și băieții sunt îndemnați să se piaptăne și să se primenească pentru a fi îndrăgostiți tot anul.

Legenda lui Dragobete este încărcată de mister și este asociată cu diverse personaje mitice precum fiul Babeșei Dochia sau un cioban care o însoțește în călătoria ei în munți. Totuși, în prezent, Dragobetele este perceput ca simbol al dragostei și este identificat cu zeul dragostei din mitologia romană, Cupidon, și cu zeul iubirii din mitologia greacă, Eros.

Tradițiile și obiceiurile de Dragobete includ sărutul tinerilor pentru ca iubirea să rămână vie de-a lungul anului, interzicerea plânsului, precum și evitarea treburilor grele de gospodărie. De asemenea, în unele regiuni, ajunul de Dragobete este tratat similar cu noaptea de Bobotează, când tinerele care doresc să își afle ursitul își pun sub pernă busuioc sfințit.

În prezent, Dragobetele se sărbătorește în paralel cu Valentine’s Day, împrumutând unele dintre tradițiile occidentale ale sărbătorii. Legenda Sfântului Valentin, care a căsătorit cupluri în secret și a fost condamnat la moarte pentru credința sa, este uneori amintită în contextul sărbătorii Dragobetelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare