Drumul către succes: Cum influentează autostrăzile PIB-ul pe cap de locuitor în România

TRANSPORT. Când vine vorba despre alegerea unui loc pentru investiții sau extinderea afacerilor în România, studenții talentați, baza de potențiali angajați și infrastructura, în această ordine, sunt adesea principalele elemente pe care investitorii le iau în considerare. Cu toate acestea, economiștii din România au acum cifre și hărți care demonstrează că infrastructura rutieră, în special autostrăzile, poate avea un impact semnificativ asupra dezvoltării economice a diferitelor regiuni ale țării.

Datele indică faptul că județele cu cel puțin un tronson de autostradă înregistrează un PIB pe cap de locuitor cu 25% mai mare decât județele fără autostradă. Dacă includem și municipiul București în ecuație, diferența ajunge la +36%. Aceste constatări provin din cercetările echipei de economiști de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, care conduc proiectul Romanian Economic Monitor.

România, cu aproximativ 1009 kilometri de autostradă și drum expres, pare să meargă la un ritm lent în ceea ce privește dezvoltarea rețelei de drumuri rapide. Echipa Romanian Economic Monitor s-a angajat să realizeze o măsurătoare și pe baza datelor Google Maps. Secțiunile de autostradă și drum expres a fost măsurate într-o singură direcție de deplasare, incluzând și secțiunile de drum de intrare și de ieșire de pe autostradă.
Rezutatele arată astfel:

Țările din regiune au în general o rețea de autostrăzi mult mai extinsă în raport cu suprafața țării. Pe termen mediu, România a construit în medie mai puțin de 45 de kilometri de autostradă pe an. Cu toate acestea, autostrăzile și infrastructura de transport au un impact semnificativ asupra dezvoltării economice, contribuind la eficientizarea transportului și reducerea numărului de accidente rutiere.

Pe lângă aspectele legate de siguranța rutieră, infrastructura joacă un rol esențial în atragerea investițiilor străine. Dezvoltarea infrastructurii, care include accesibilitatea la autostrăzi, reprezintă un criteriu important pentru companiile multinaționale care caută locații optime pentru investițiile lor. Cercetările au demonstrat că dezvoltarea infrastructurii a fost cel mai important factor de decizie pentru marii producători din industria auto care au investit în UE.

Județele Cluj, Timiș, Brașov și Constanța sunt printre cele cu cel mai mare PIB mediu pe cap de locuitor. În ceea ce privește infrastructura, cele mai bune județe din perspectiva numărului de kilometri de autostradă sunt Timiș (108 km), Călărași (104 km), Hunedoara (81 km), Alba (77 km), Constanța (74 km), Sibiu și Cluj (68 km fiecare).

Economia locală și infrastructura se influențează reciproc, cu autostrăzile contribuind la dezvoltarea economică, în timp ce proiectele de dezvoltare infrastructurală sunt direcționate spre regiunile cu o activitate economică mai intensă. Autostrăzile conduc la creșterea eficienței economice prin reducerea timpului necesar pentru transport și contribuie la atragerea de investiții străine. Dezvoltarea autostrăzilor poate accelera producția și eficientizarea proceselor logistice.

Deși s-a promis o creștere semnificativă a rețelei de autostrăzi în România, ritmul lent actual nu prea alimentează optimismul. Cu toate acestea, autostrăzile rămân o componentă esențială pentru dezvoltarea economică a țării. Cu o dezvoltare infrastructurală mai rapidă, România ar putea să-și consolideze creșterea economică și să atragă mai multe investiții străine, având potențialul de a depăși borna de 2000 de kilometri de autostradă până în 2030.

Astfel, dezvoltarea infrastructurii rutiere se dovedește a fi un instrument cheie pentru îmbunătățirea economiei naționale, generând creștere economică și contribuind la atragerea investițiilor străine în România. Cu perspective promițătoare, dezvoltarea autostrăzilor rămâne o prioritate în calea spre o economie mai puternică și mai competitivă pentru România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare