e-Factura amânată cu un an pentru asociațiile de proprietari: declarațiile ministrului finanțelor, Marcel Boloș

E-fACTURA. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat marți, într-un interviu acordat Digi24, că implementarea sistemului e-Factura pentru asociațiile de proprietari va fi amânată cu un an. Cu toate acestea, Boloș a subliniat importanța pregătirii asociațiilor de proprietari pentru integrarea activităților economice în acest sistem.

Amânarea implementării și pregătirile necesare
Întrebat despre problemele pe care asociațiile de proprietari le-ar putea întâmpina cu e-Factura, Boloș a clarificat că termenul inițial pentru activitățile economice era 1 iulie 2025, dar asociațiile vor fi scutite temporar de la aceste operațiuni. „A fost până în 1 iulie 2025 pentru activitățile economice, au fost scutite în continuare de la aceste operațiuni, dar vor trebui, totuși, să se pregătească pentru ca activitățile economice să fie parte din e-Factura”, a declarat ministrul.

Extinderea modulului e-Factura și combaterea evaziunii fiscale
Boloș a explicat că România este a doua țară din Uniunea Europeană care a extins modulul e-Factura cu componenta business to consumer (B2C). Această decizie este menită să controleze fenomenul de evaziune fiscală și să sporească veniturile la bugetul de stat. „Orizontul de așteptări pentru noi în ceea ce privește serviciile publice e unul care ține de calitate și modernizarea lor. Cum putem face asta fără bani?”, a adăugat ministrul.

Primele etape ale implementării sistemului e-Factura
Ministrul Finanțelor a oferit detalii despre calendarul de implementare al sistemului e-Factura. Prima trimitere de deconturi precompletate este programată pentru data de 20 august. „Noi lucrăm la acest modul din luna martie, împreună cu experții care au fost desemnați din partea organizațiilor patronale”, a explicat Boloș.

Simulări și materiale informative
Pentru a asigura o implementare eficientă, Ministerul Finanțelor pregătește tutoriale și materiale explicative pentru a clarifica modul de funcționare al sistemului e-Factura. Prima simulare integrală va avea loc pe data de 3 august. „Până atunci, prin ceea ce înseamnă atât tutorialele, cât și materialele pregătite pentru explicarea acestui tip de măsură, se pregătesc la nivelul Ministerului, încât procesul de informare și cunoaștere a modului să fie cât mai bine înțeles și în cele din urmă va fi un modul foarte benefic pentru finanțele publice ale României, chiar dacă acum este criticat”, a concluzionat Marcel Boloș.

Concluzii
Amânarea implementării e-Factura pentru asociațiile de proprietari oferă acestora un răgaz necesar pentru a se adapta noilor cerințe. Totodată, extinderea sistemului și implementarea lui în mod etapizat subliniază eforturile Ministerului Finanțelor de a moderniza serviciile publice și de a combate evaziunea fiscală, asigurând astfel un flux mai mare de venituri la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare