Echinocțiul de toamnă, 22 septembrie 2024: ce semnificație are și ce se întâmplă în această zi
EVENIMENT. Duminică, 22 septembrie 2024, are loc echinocțiul de toamnă, marcând începutul oficial al acestui anotimp din punct de vedere astronomic. De la acest moment, zilele încep să devină mai scurte, iar nopțile mai lungi, până la solstițiul de iarnă, pe 21 decembrie.
Echinocțiul are loc de două ori pe an, în martie și septembrie, atunci când axa Pământului nu este înclinată nici spre Soare, nici departe de acesta. În 2024, echinocțiul de toamnă va avea loc la ora 15:43, ora României, când ziua și noaptea vor fi aproape egale. În emisfera nordică, zilele încep să scadă în durată, în timp ce în emisfera sudică cresc.
Fenomenul echinocțiului apare când Soarele se află pe ecuatorul ceresc, traversând de la emisfera nordică a cerului la cea sudică. La această dată, Soarele va răsări și va apune direct în punctele cardinale est și vest, ceea ce face ca durata zilei să fie egală cu cea a nopții, indiferent de latitudine. Singurele excepții sunt regiunile polare, unde, în zona Polului Nord, începe lunga noapte polară, iar la Polul Sud, Soarele va rămâne deasupra orizontului timp de șase luni, până la echinocțiul de primăvară.
La latitudinile României, în aceste zile, Soarele va culmina la amiază la o altitudine medie de 45°, jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont. De la acest moment, zilele vor continua să se scurteze, iar nopțile vor deveni mai lungi, până la solstițiul de iarnă.
Axa Pământului este înclinată cu 23,5 grade, ceea ce face ca diferite regiuni ale planetei să primească cantități diferite de lumină solară pe parcursul anului. Această înclinare este motivul pentru care avem anotimpuri și pentru care emisfera nordică și cea sudică experimentează anotimpurile în perioade diferite. În timp ce emisfera nordică intră în toamnă, în emisfera sudică începe primăvara.