Echipele câștigătoare din România la NASA International Space Apps Challenge, cel mai mare hackathon din lume
COMPETIȚIE. NASA International Space Apps Challenge a adus împreună peste 50.000 de participanți din peste 400 de orașe la cel mai mare hackathon din lume, desfășurat pe 7-8 octombrie 2023. România a fost reprezentată în forță, cu 189 de concurenți, clasându-se pe locul șase în Europa ca număr de participanți. Cinci echipe din cinci orașe diferite ale țării au fost selectate pentru a continua în competiția globală.
Cea mai mare competiție de acest gen, NASA International Space Apps Challenge, a oferit o platformă de inovație pentru participanții săi, atrăgând pasionați de tehnologie, oameni de știință, designeri și ingineri din întreaga lume. Scopul acestui eveniment a fost să promoveze colaborarea, creativitatea și gândirea critică, încurajând interesul pentru explorarea spațiului și a Pământului și contribuind la dezvoltarea viitoarei generații de specialiști în știință și tehnologie.
Cele cinci echipe câștigătoare care au reprezentat orașele gazdă ale evenimentului din România sunt următoarele:
1. București – Dvloper.io – Echipa a dezvoltat aplicația „Demeter,” o soluție de geo-agricultură care se adaptează la necesitățile fiecărei parcele. Aceasta poate oferi analize ale recoltelor anterioare, date pentru planificarea culturilor viitoare și poate contribui la economisirea apei.
2. Cluj-Napoca – R.A.G.E – Echipa a creat un sistem de alertă timpurie pentru zonele cu risc de incendii, oferind posibilitatea transmiterii de mesaje de urgență în zone izolate, fără acces la infrastructura GSM sau internet.
3. Timișoara – Open 360 – Echipa a dezvoltat o platformă de tip marketplace pentru voluntari, prin care aceștia pot monitoriza progresele proiectelor NASA Open Science preferate și pot primi actualizări periodice prin e-mail.
4. Iași – Kilonova – O echipă formată din elevi de liceu, Kilonova, a creat „Selenotone,” un site care permite utilizatorilor să încarce videoclipuri din spațiu, transformând imaginile în sunete.
5. Oradea – Soft Hoarders – Echipa a dezvoltat aplicația „The Water Cycle: Balancing Act,” care promovează educația și conștientizarea privind utilizarea apei.
Aceste proiecte reprezintă inovații creative și abordări inovatoare la provocări legate de spațiu și Pământ. Participarea tinerilor pasionați și creativi a fost evidentă, iar evenimentul a oferit o platformă pentru punerea în aplicare a ideilor și soluțiilor la probleme reale.
Evenimentul a fost organizat de ROTSA și DiFine PR și a beneficiat de sprijinul unor parteneri importanți, precum Google România, NN, Restart Energy și Cloudsoft, cu Radio Guerilla ca partener media principal. De asemenea, Agenția Spațială Română (ROSA), AIESEC, și alte organizații au fost parteneri ai evenimentului.
NASA International Space Apps Challenge a demonstrat încă o dată potențialul inovației și creativității în rezolvarea problemelor complexe, și a inspirat participanții să contribuie la dezvoltarea viitoarei tehnologii spațiale și soluții terestre.