Eclipsă parţială de Lună în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28 -29 octombrie 2023

ASTRONOMIE. În noaptea de sâmbătă spre duminică, pasionații de astronomie din România și din întreaga lume vor putea să asiste la un fenomen astronomic impresionant: o eclipsă parțială de Lună. Acest eveniment are loc când Luna intră parțial în umbra Pământului și oferă o priveliște spectaculoasă pe cer.

Conform Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, fenomenul începe cu intrarea Lunii în penumbră la ora 21:02, la doar două ore după răsăritul satelitului natural al Pământului. La început, culoarea Lunii nu se va schimba semnificativ, deoarece penumbra Pământului nu este foarte opacă, potrivit specialiștilor.

Pe măsură ce timpul avansează și se apropie de maximul eclipsei, în jurul orei 22:00, partea de jos a Lunii va începe să capete o culoare diferită față de partea de sus. Acest fenomen adaugă o notă de spectaculozitate evenimentului. Maximul eclipsei se va produce la ora 23:14, moment în care Luna va fi complet în penumbră și aproximativ 7% în umbră completă. Ieșirea din penumbră va avea loc la ora 23:53.

Un lucru interesant este că eclipsa parțială de Lună poate fi observată în România, așa că pasionații de astronomie din țara noastră vor avea ocazia să se bucure de acest spectacol astronomic.

Eclipsele de Lună sunt evenimente relativ rare, în medie producându-se una pe an, în timp ce eclipsa de Soare, de obicei, are loc mai rar, la 3-5 ani. Durata eclipselor de Lună este, în medie, de 4-5 ore, ceea ce oferă astronomilor și pasionaților de astronomie suficient timp pentru a urmări și fotografia acest eveniment fascinant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare