Eclipsă parțială de Lună vizibilă în România în noaptea de 17 spre 18 septembrie
EVENIMENT. Eclipsa parțială de Lună va avea loc în noaptea de 17 spre 18 septembrie (marți spre miercuri), când Luna se va afla la granița dintre constelațiile Aquarius și Pisces. Pe 18 septembrie, faza de Lună Plină va avea loc la 05:34 (ora Bucureștiului), conform astro-urseanu.ro. În timpul nopții, planeta Saturn va fi vizibilă în dreapta Lunii.
Fenomenul va fi vizibil în România, inclusiv în București și în alte locații din țară. Eclipsa va începe cu intrarea Lunii în penumbră la ora 03:39 (18 septembrie). La început, Luna va fi destul de jos pe cer, înspre sud-vest, iar penumbra Pământului nu este suficient de opacă pentru a schimba semnificativ culoarea Lunii. Aproape de faza maximă a eclipsei parțiale, începând cu ora 05:30 (18 septembrie), partea superioară a Lunii va începe să se coloreze diferit față de partea inferioară.
Faza maximă a eclipsei va avea loc la 05:44 (ora Bucureștiului), când Luna va fi în penumbră și aproximativ 4% din ea va fi acoperită de umbra Pământului. În acel moment, Luna va fi foarte jos pe cer, aproape de orizontul de sud-vest. După faza maximă, Luna își va recăpăta treptat strălucirea, ieșind complet din umbră la 06:16 și din penumbră la 07:05, conform Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București.
Următoarea eclipsă de Lună (totală) vizibilă parțial din România va avea loc pe 14 martie 2025, dar Luna va apune înainte de faza maximă. Eclipsa de Lună se produce întotdeauna în timpul unei Luni Pline, când Soarele este în opoziție cu Luna. Deși Luna Nouă și Luna Plină apar la fiecare două săptămâni, eclipsele sunt mai rare, cu aproximativ patru pe an (două de Soare și două de Lună).
Pământul proiectează întotdeauna o umbră în spațiu creată de lumina Soarelui, având o parte centrală mai întunecată și o parte externă mai puțin întunecată, numită penumbră. În timpul unei eclipse de Lună, Luna intră treptat în umbra Pământului. Dacă Luna este complet acoperită, avem o „eclipsă totală de Lună”. Dacă Luna trece doar parțial prin umbră, avem o „eclipsă parțială de Lună”. Dacă Luna trece doar prin penumbră, se numește „eclipsă de Lună prin penumbră”.
Eclipsele de Lună, chiar și cele mai puțin spectaculoase, sunt vizibile din orice loc de pe Glob, cu condiția să fie noapte și cer senin. Pe lângă aspectul vizual, aceste eclipse oferă date importante despre atmosfera Pământului, gradul de poluare, efectele radiației solare și ajută la măsurarea vitezei de răcire a scoarței lunare. Cea mai veche eclipsă de Lună consemnată a avut loc în anul 3450 î.e.n., iar în vechile culturi, astfel de fenomene erau interpretate ca fiind cauzate de balauri sau dragoni care înghiteau Soarele sau Luna.