Economia românească în pragul unei ample restructurări: provocări și perspective

ECONOMIE. Într-o analiză detaliată a perspectivei economiei românești, experții de la Sierra Quadrant avertizează asupra unui amplu proces de restructurare care va marca următorii ani. Această transformare este determinată de schimbările tehnologice rapide, criza forței de muncă și modificările fiscale inevitabile.

Nevoia imperativă de planificare strategică
“Fără o planificare strategică adecvată, fără restructurarea operațiunilor și un leadership vizionar, multe companii românești, în special IMM-urile, riscă să dispară,” afirmă autorii analizei. Economia actuală este caracterizată de un nivel crescut de impredictibilitate și incertitudine, ceea ce face ca planurile de business tradiționale pe termen lung să fie ineficiente.

Volatilitatea a devenit cuvântul de ordine în noua realitate economică, iar perspectivele trebuie să ia în calcul o mulțime de factori, de la ritmul alert al inovației, la inteligența artificială (AI) și schimbarea obiceiurilor de consum.

Pierderea competitivității și adaptarea la schimbări
Experții de la Sierra Quadrant avertizează că economia românească riscă să piardă semnificativ la capitolul competitivitate, devenind irelevantă dacă nu își va restructura operațiunile și nu va adopta planuri de planificare strategică. Este crucială anticiparea riscurilor și exploatarea avantajelor oferite de AI, inovație și cercetare.

“2024 este un an de standby pentru majoritatea firmelor românești, un an de respiro după patru ani de crize multiple. Este un an de acalmie, dar din 2025, lucrurile se vor schimba radical,” a declarat Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Pregătirea pentru noi provocări economice
Potrivit analizei, 2025 va aduce un nou ciclu de probleme economice, de la cele fiscale la cele structurale. Criza datoriilor la nivel global continuă să se adâncească, soluțiile cunoscute fiind creșterea taxelor și reducerea cheltuielilor bugetare, cu efecte directe în economie. Pentru România, provocările fiscale (creșteri de taxe) și problemele în industriile asociate consumului (scăderea producției și vânzărilor, blocaj financiar) se vor accentua.

“Producția industrială continuă să scadă, creșterea economică este firavă, iar inflația afectează performanța economiei. Asistăm deja la un val semnificativ de închideri de firme, iar insolvențele sunt în creștere,” afirmă Neacșu. Datele Registrului Comerțului confirmă această predicție, cu peste 150.000 de firme în dificultate prevăzute pentru 2024.

Provocările și soluțiile pentru companiile românești
Firmele românești trebuie să își pregătească planurile de business pentru orizontul 2025-2027 cu mare atenție, având în vedere perspectivele negative. Cele mai afectate sectoare sunt comerțul, agricultura, industria și construcțiile, unde creșterea taxelor, scăderea puterii de cumpărare și limitarea creditării creează multiple probleme.

“Printre firmele care și-au închis porțile, cele mai multe sunt firme zombie, incapabile să facă față provocărilor. Restructurarea operațiunilor, adaptarea ofertei și planificarea strategică sunt esențiale pentru continuarea activității,” subliniază autorii cercetării.

Din păcate, multe firme ajung la proceduri de restructurare prea târziu, când deja se confruntă cu mari probleme financiare. “Restructurarea nu înseamnă doar reducerea datoriilor, ci și un program de planificare strategică, evaluarea completă a business-ului și identificarea oportunităților de inovare,” explică analiza.

Criza de leadership și necesitatea de agilitate
Statisticile arată că, în multe cazuri, managementul este principalul vinovat pentru situația economică dificilă a companiilor. “Leadershipul trebuie să manifeste un nivel ridicat de alertă, agilitate și să construiască modele de business capabile să anticipeze provocările și oportunitățile viitoare,” afirmă experții.

Cu o experiență de peste 25 de ani în mediul de business românesc, Sierra Quadrant este una dintre cele mai importante companii specializate în administrarea și lichidarea afacerilor complexe, oferind soluții adaptate provocărilor economice actuale.

În concluzie, economia românească se confruntă cu provocări majore care necesită o restructurare amplă și o planificare strategică eficientă. Companiile trebuie să fie agile, inovatoare și să adopte soluții moderne pentru a supraviețui și prospera în noua realitate economică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

Articole Similare